RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Børs-topp vil ha langsiktighet

Sist oppdatert:
Fredag kommer regjeringens omstridte eierskapsmelding. Børsens styreleder etterlyser langsiktige og stabile løsninger.

Få ting har det vært like mye politisk uro omkring som regjeringens eierskapsmelding, som kommer på fredag.

NA24 - din næringslivsavis

Skal vi tro kritikerne, kommer regjeringen nå til å ta kvelertak på de statseide, børsnoterte selskapene. Opsjonsstopp, økt politisk innblanding i Statoil, Hydro og Telenors drift og mer lydhøre toppsjefer og styreledere er noe av det næringslivstoppene og den politiske opposisjonen frykter. Ingen steder har statlige selskaper så stor andel av en børs enn i Oslo. Statoil, Telenor, Hydro og DnB NOR er alle mer eller mindre statlig kontrollert.

- Det er veldig viktig at meldingen kommer frem til løsninger som kan være langsiktige og stabile, slik at opplegget lever gjennom skiftende regjeringer og over lengre perioder, slik at man får avklarte og noenlunde langsiktige arbeidsbetingelser, sier Halvor Stenstadvold til NA24.

- Ordnede forhold
Han er styreleder i Oslo Børs og Orkla-direktør og mener at det vesentlige fokuset egentlig er forhold mellom eiere, styre og ledelse.

- Det må være ordnende og ryddige forhold, sier han og legger til at styrets ansvar i forhold til ledelsen og styret må klargjøres.

Han forteller at det er styret som er ansvarlig i et selskap. Det må staten forholde seg til, mener han, og vil ha minimalt med direkte inngripen i styrets arbeid.

- De kan ikke styre i form av direkte kommunikasjon til styremedlemmer, men må kommunisere til selskapet slik en eier skal gjøre det, gjennom generalforsamling, sier børsstyrelederen.

- Hva er en aktiv stat?
Finansavisen skriver i dag at aksjestrateger som Orkla Finans’ Ivar Strompdal og Terje Nyborg i Terra Securities mener en mer aktiv eierskapspolitikk ikke vil være positivt for børs-tungvektere som Statoil, Hydro, Telenor, DnB NOR og Yara, som alle er statseide. Stenstadvold vil ikke uttale seg konkret om hva en eventuell sterkere statlig styring kan ha å si for børslokomotivene.

- Det har ikke vi som børsstyre drøftet. Det har vært en ganske allsidig debatt om disse tingene, men det har vi som børsstyre valgt å vente med å drøfte til meldingen kommer, sier han.

- Men frykter dere følgene av en aktiv stat?

- Hva er en aktiv stat? Dette dreier seg til syvende og sist om ryddig opptreden. Det må være et klart forhold mellom ledelse, styre og eiere, sier han.

Trenger neppe nye retningslinjer
Personlig sier han at han er på linje med det SAS-styreleder Egil Myklebust skriver i en kronikk i dagens Aftenposten.

Der skriver han at han har vondt for å tro at regjeringen har som intensjon å endre grunnprinsippene for eierstyring, men at om det skulle skje er risikoen for en for en betydelig verdireduksjon for statens andeler stor.

- I hovedtrekk har de ordninger vi har i dag fungert rimelig godt, og gitt selskapene ganske langsiktige arbeidsbetingelser. Det må være poenget, at man får så langsiktig utvikling som mulig. Spørsmålet er om det er behov for nye retningslinjer, sier Stenstadvold til NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere