Brudd i meklingen i TV 2

Foto: (TV2)

Meklingen i TV 2 har brutt sammen. Norsk Journalistlag hevder TV 2 har iverksatt lockout. Dette benektes av TV 2.

23.11.05 03:39

Begge parter i meklingen forkastet forslaget som Riksmeklingsmann Svein Longva la frem etter at fristen gikk ut klokken 00.00.

Landsstyret i Norsk Journalistlag er nå samlet i møte for å ta endelig stilling til det siste forslaget. De diskuterer også iverksettelsen av streiken i TV 2.

Hvis det blir erklært streik vil TV-skjermene i løpet av natta bli svarte.

Anspente forhandlinger
- Det er stor avstand mellom partene, sa riksmeklingsmann Svein Longva etter å ha sittet i meklingsmøte med TV 2-ansatte i hele dag.

Klokka tolv satt fortsatt partene fra TV 2 i forhandlinger. Det vil ikke komme noen uttalelser før forhandlingene har kommet fram til et resultat. Dersom meklingen ikke fører frem går 300 TV 2-journalister i streik og skjermene blir sorte.

Norsk Journalistlag sa klokken 01.00 nei til forslaget fra ledelsen i TV 2. Landsstyret i organisasjonen innkalles nå til møte. Hva som skjer etter dette er uklart, men det er helt klart at forhandlingene nå er fastlåste.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: TV 2 Nettavisen/Hans Henrik Torgersen

Talskvinne for streikevaken til TV 2 journalistene i Oslo, Christine Korme, vil ikke dra noen konklusjoner akkurat nå.

- Konflikten er fastlåst, det hele er uavklart, og vi er på overtid, sier hun til TV Nettavisen.

Bare en halvtime før var stemningen mer optimistisk.

- Vi venter og stemningen er god. Vi vet ikke så mye mer enn det som var på nyhetene 23.30, sier Christine Korme til TV 2 Nettavisen på streikevake i Kristiania restaurant på Østbanehallen.

Står på kravene
- Tror du forhandlingsutvalget vil stå på kravene utover natten?

- Ja, vi står på, men det er jo ingen som ønsker en streik. Vi er på overtid nå, og vi smører oss med tålmodighet, sier hun.

Mens TV2 Nettavisen var på valgvaken, fikk noen en tekstmedling fra leder i streikekomiteen Davy Wathne med meldingen: «Hold ut. Stå på. Dere er herlige.»

TV 2 journalist Cathrine Graff dekket meklingen, og 45 minutter før fristen gikk ut visste hun ikke hva morgendagen ville bringe.

- Det har jeg faktisk ikke tenkt på. Alle må vel bare gå hjem fra jobb så raskt som mulig, svarer hun på spørsmål om hva hun skal foreta seg hvis streiken blir et faktum.

Hvis det blir streik må de som kontrollerer sendingene i Bergen forlate kontorene sine og gå hjem. Dermed vil sendingene i løpet av natten stoppe opp. En plakat med varsel om streik er det eneste seerne vil få med seg her.

Fare for streik
Avstanden mellom partene var stor da de møttes hos riksmeklingsmannen tirsdag morgen: Journalistklubben krever et lønnstillegg på 28.000 kroner, men tilbudet fra ledelsen lå på 12.000 kroner.

Klikk på bildet for å forstørre.


- Vi holder på med det samme spørsmålet, nemlig det økonomiske. Avstanden har minket noe, men er fortsatt stor, sier riksmeklingsmann Svein Longva til TV 2 Nyhetene klokken 21.00.

- Det er få timer igjen til midnatt - er det mulig partene blir enige før den tid?

- Ja, det er slett ikke umulig. Temaet er oversiktelig. Men avstanden er som sagt meget stor, og for øyeblikket er det ikke mulig å legge frem noe forslag, sier han.

Pessimister
Lønnsforhandlingene mellom partene brøt sammen for fire uker siden.

Verken konserndirketør Rune Indrøy eller streikekomiteens leder Davy Wathne var særlig optimistiske da de ankom møtet tirsdag morgen.

- Det ser ravnsvart ut, var Wathnes kommentar til TV 2 Nettavisen.

TV 2 Nettavisen streiker ikke, og følger utviklingen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.