RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
FORTSATT STREIK: Forhandlingene i Norwegian-konflikten første ikke fram, og streiken fortsetter derfor lørdag.
FORTSATT STREIK: Forhandlingene i Norwegian-konflikten første ikke fram, og streiken fortsetter derfor lørdag. Foto: Jon Olav Nesvold (NTB scanpix)

Brudd i Norwegian-meklingen – streiken fortsetter

Sist oppdatert:
Brudd i natt etter 16 timers forhandlinger.

Norwegian-flygerne tilbød å droppe kravet om ansettelse i morselskapet Norwegian Air Shuttle, men likevel ble det brudd etter over 16 timers intens mekling. Dermed går flygerstreiken inn i sin åttende dag.

Se Norwegian møte pressen kl 13.00 i videovinduet øverst!

Riksmekler Nils Dalseide ga beskjed om bruddet en liten stund før klokka 5.30. Da hadde partene sittet ved forhandlingsbordet i over 16 timer.

– Partene har meddelt at de står fast ved sine tilbud som er uforenelige med hverandre, og at det ikke er grunnlag for å få til en mellomløsning. Da har vi måttet konstatere at ytterligere mekling ikke er egnet til å føre fram til en minnelig løsning som alternativ til en konflikt, sier Nils Dalseide.

Mens tonen mellom partene har vært meget uforsonlig i offentligheten, var stemningen og dialogen under meklingen lenge både god og konstruktiv, ifølge riksmekler Dalseide.

Men etter det NTB kjenner til var stemningen svært dårlig fram mot bruddet etter klokka 5 grytidlig lørdag morgen.

– Vi har for så vidt vært nærmere enn det vi opprinnelig var, men ikke nær nok en løsning, sier Dalseide til NTB.

Les også: 20.000 passasjerer kan rammes av streik

Pizza og brus

Ved 2.30-tiden ankom Parat-leder Hans Erik Skjæggerud lokalene i Grensen i Oslo sentrum, og en halvtime senere ble det levert brus og pizza til slitne og sultne folk på begge sider av forhandlingsbordet.

Men mat og drikke til tross, istedenfor å nærme seg, ble det mer og mer klart at partene sto for langt fra hverandre.

Hans-Erik Skjæggerud sier de i samtalene som startet fredag, sa seg villige til å gå bort fra sine opprinnelige hovedkrav.

– Vi har beveget oss mye siden forrige runde på mange ulike punkter. Til og med det som har vært det viktigste for oss – å få en tariffavtale med morselskapet. Der har vi presentert alternativer som innebærer at dette bortfaller, og at vi heller krever å få en nødvendig binding til selskapet, uten at det skal begrense selskapets behov, men bidra til å sikre våre medlemmers arbeidsplasser, sier Parat-lederen.

Han vil ikke utdype hva slags binding det er snakk om.

Les også: Norwegian-streiken kan gå mot slutten

– Bare tar

Halvor Vatnar, leder for Norwegian Pilot Union (NPU), sier det under de frivillige forhandlingene fredag og lørdagsnatten ble ført mer reelle forhandlinger enn da partene gikk fra hverandre for en uke siden.

Vatnar hevder imidlertid at selskapet rir prinsipper og at ledelsen ikke bryr seg om kostnadskutt bare de får lov til å knuse tariffsamarbeidet mellom pilotene.

Pilotene la ifølge Vatnar fram et forslag til en helhetlig løsning som de mener samlet ville spare selskapet for mange titalls millioner kroner.

– Vi har gitt i tidligere samtaler, og vi har gitt mer i disse siste forhandlingene, blant annet gjennom større fleksibilitet og bortfall av kompensasjoner. Tidligere har vi lagt pensjon og forsikringer i potten. Problemet er at arbeidsgiver kun tar, uten å gi noe tilbake, sier pilotenes leder.

Skuffelse

Også hos Norwegian mener man at man strakte seg langt, skuffelsen over at streiken fortsetter, er naturligvis stor.

– Vi er veldig skuffet over at vi ikke klarte å komme til en avtale. Og vi er særdeles skuffet med tanke på de kundene som i dag også blir berørt av streiken, som da selvfølgelig fortsetter, sier kommunikasjonssjef Anne-Sissel Skånvik i Norwegian.

– Vi har lagt mye på bordet, vi har strukket oss veldig langt. Vi har blant annet gitt samtlige 700 piloter i Skandinavia en stillingsgaranti slik at de skal være helt trygge på jobbene sine, legger hun til. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere