*Nettavisen* Nyheter.

Bruker 3 av 10 kroner med VISA

Nye tall viser at nordmenn bruker VISA-kortet mer enn noen gang.

24.01.07 13:28

GRAND HOTEL, OSLO (Nettavisen): Totalt finnes det nå 4,8 millioner VISA-kort i Norge. Det gir et snitt på 1,2 kort per nordmann.

- Vi ser at nordmenn i økende grad bruker VISA-kortet ved alle typer hverdagskjøp, både små og store, hvor man tidligere gjerne betalte kontant, sier Svein Estwall i VISA Europe i Norden.

Sjekk vår oversikt over de beste bankkortene

Antall VISA-kort økte med 8,3 prosent i 2006 og Norge er blant de landene i Europa med flest kort per innbygger. Antall transaksjoner vokste med 15,3 prosent i fjor.

- Norge er ganske unikt når det kommer til VISA-bruk, og det er overraskende at tilveksten er så høy i et allerede velutviklet marked, sier Christina Lind i VISA Europe.

Og det er kreditt vi vil ha mest av alt; antall VISA-kort med kreditt vokste med hele 30 prosent i fjor. Nordmenn brukte 270 kortmilliarder i fjor, og snitt-transaksjonen er på 520 kroner.

Unngå pengefrys med kredittkort

- Den har sunket med 2,5 prosent på grunn av det store antallet transaksjoner, kommenterer Lind.

Og mens VISA står bak en av ni forbrukte euro i Europa, er bruksfrekvensen tre ganger så høy her til lands. 30 av 100 kroner vi bruker på konsum dekkes av VISA-kortet.

- Man skal vite at det ikke er gratis å dra kortet, for butikkene tar betalt for kortbruken av kundene. Men dette er en kostnad som inngår i prisen på varen du kjøper, og i Norge er det ikke lov å velte kortkostnaden direkte over på kortbrukeren, sier Nettavisens privatøkonomi-ekspert, Rune Pedersen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.