RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bruker dynamitt for å skape nye ras

Sist oppdatert:
Politiet har besluttet å sprenge skavler for å utløse nye ras i Oppdal. 34 personer er fortsatt isolert etter snøskredene som gikk onsdag.

- En skredekspert fra Norges geotekniske institutt (NGI) har blitt fløyet opp i fjellet med helikopter, og gjort en vurdering for hva som skal gjøres videre. Det er nå besluttet å bruke dynamitt for å sprenge skavler langs bruddkanten, sier operasjonsleder ved Sør-Trøndelag politidistrikt, Morten Stene, til TV 2 Nettavisen.

Det var ingeniørgeolog Karstein Lied som inspiserte fjellet, og dynamitten tas nå i bruk for å fjerne skavlene som truer med å rase ut.

Stor rasfare
Politiet legger til at de 34 isolerte har det bra, sett bort i fra at de ikke kommer seg ut. Det er foreløpig ikke aktuelt å evakuere noen som befinner seg i området, på tross av rasfaren og de stengte veiene.

Her kan du sjekke om det er rasfare der du bor. Klikk deg også hit for å lese de viktigste veimeldingene, og se hvilke veier du eventuelt ikke kan kjøre i dag.

Ustabilt
De store variasjonene i været i Sør-Trøndelag de siste dagene, er årsaken til at skredet gikk onsdag kveld. Ingen personer ble tatt av skredet.

Mandag og tirsdag fikk Oppdal mellom 30 og 40 centimeter med snø, samtidig som det blåste godt i området. I tillegg var det rundt tre minusgrader.

Onsdag kom mildværet, med regn og temperaturer oppe i fem plussgrader.

- Dermed får vi den klassiske skredsituasjonen, hvor snødekket blir ustabilt fordi det smelter, forklarer meteorolog ved Storm Weather Center, Martin Grønnevet, til TV 2 Nettavisen.

Bygevær
Det er ventet en god del regn i Oppdal i dagene fremover, og mest sannsynlig stabiliserer ikke været seg før over helgen.

I dag blir det både regn, sludd og vind. Så roer det seg i ettermiddag før det kommer mer regn igjen til natten.

Vanskelig redningsarbeid
- Mildværet holder seg, og det blir ikke kjøligere før tidligst på søndag. Dagens sludd- og regnbygene kan muligens gjøre det vanskelig for redningsmannskapene å nå fram til de skredrammede, sier Grønnevet.

Både Oppdal Røde Kors og lavinehunder er satt i beredskap på grunn av den ekstreme rasfaren i området.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere