RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Brukte 41 timer fra Oslo til Alta

Foto: Marit Rein (Nordlys)
Sist oppdatert:
Se den elleville reiseruta!

Flypassasjerne klappet da de landet i Alta i går morrest. Det som vanligvis er en to timers flytur fra Oslo, ble til en reise land og strand rundt fra mandag til onsdag, skriver Nordlys.

- Vi ble nesten som en liten gjeng som drev og reiste sammen, ler Gunn Elin Iversen som i går morrest endelig var hjemme igjen i Alta. Da hadde hun og mange med henne, vært på reise siden mandag ettermiddag.

- Strabasiøs reise
De godt og vel hundre flypassasjerene som tok av fra Gardermoen denne ettermiddagen, fikk en strabasiøs reise via Kiruna. Bodø og Tromsø før de endte opp i Alta onsdag morgen.

De var nesten hjemme mandag kveld da SAS-maskinen måtte kretse over Alta lufthavn i lang tid uten å kunne lande. Det ble besluttet å gå til Kiruna fordi det også snødde kraftig i Tromsø. Heller ikke i Tromsø landet det mange fly mandag kveld.

Overnatting i Bodø
- VI forsto det slik at de skulle prøve litt senere på kvelden,, dersom været lettet. Men det gikk ikke, og etter at det ble klart at de ikke fantes hotell i Kiruna nok til samtlige om bord, fløy vi til Bodø, forteller Iversen til Nordlys.

Tirsdag formiddag startet de fortrøstningsfullt igjen på turen nordover. Det snødde fortsatt kraftig i Alta og flyplassen ble stengt og landing var umulig. Igjen gikk flyet til Kiruna i påvente et nytt forsøk. Da heller ikke det gikk, ble Tromsø endestasjon tirsdag kveld. Her ble de som var igjen av følget innkvartert på hotell med håp om nytt forsøk onsdag morgen til Alta.

Værhindringer over alt
- Vi er vant til at været setter en stopper for alle slags framkomstmidler, men dette var i overkant uheldig, sier Iversen som er vokst opp i en av landets mest værstengte bygder. Bekkarfjord og riksvei 888 Bekkarfjord-Hopseidet i Finnmark troner årlig lista over flest stegninger i hele landet.

Kom fra Miami
På Widerøemaskinen fra Tromsø til Alta i går, var også en altafamilie som hadde startet hjemreisen fra Miami.

-Vi startet også ferien med værhindringer og trøbbel ved at flyplsssen i Washington ble stengt grunnet snøstorm. Der hadde de det verste været på 16 år, forteller Guri Johansen.

Skryter av service
Vel hjemme må Henriette slippe ut en liten gjesp. Trøtt og sliten, men likevel emd et smil om munnen, konstaterer hun at det har vært en fin tur.

- Vi har bodd på hotell og kost oss, sier hun.

- Ja, vi har ingenting å klage på angående servicen. Flyvertinnene har vært fabelaktige. Dette har jo vært en fortvila situasjon for alle, sier Guri Johansen til Nordlys.

- Det eneste vi lurer på er hvordan vi forholder oss med tanke på tapt arbeidsfortjeneste, legger Gunn Elin Iversen til.

Ingen storfly på over ett døgn
- Nå har flyene gått, og rutene er avvikla med en del forsinkelser, forteller lufthavnsjef ved Alta lufthavn, Charles Kristiansen onsdag kveld.

Utfordringene med været starta mandag. Mye snø, og dårlig sikt gjorde det umulig å lande.

- Tirsdag hadde vi mange kanselleringer. Fra klokka ett mandag formiddag til i fem-tida tirsdag ettermiddag landa det ingen store fly, forteller Kristiansen.

Widerøe fikk med seg en del av passasjerene, og mange ble fraktet med buss til Lakselv og Sørkjosen.

- Håper det verste er over
Kristiansen har jobbet ved en rekke flyplasser i Nord-Norge, og er vant til at vinter været skaper utfordringer.

- Vi prøver å time flyene mellom snøbygene ved å be dem prøve å fly litt fortere eller saktere. Men det er vanskelig å beregne på de lengre rutene. Vi prøver å time så godt vi kan ut fra erfareing, men været er det lite vi kan gjøre med, sier han.

Han har selv opplevd å skulle reise fra Alta til Kirkenes på en onsdag, og komme tilbake på lørdag med buss fra Karasjok uten å ha kommet frem.

- Ja, det finnes nok mange slike historier, sier han.

Det er meldt snø også i dagene fremover, men Kristiansen håper de verste snøbygene er over.

- Men det er vinter i nord, og man kommer dessverre ikke alltid frem som planlagt, sier han.

Denne saken er levert av Nordlys.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere