*Nettavisen* Nyheter.

Brukte 5,3 milliarder på nettspill

Nordmenn svir av penger på utenlandske nettspill som aldri før.

10.03.07 23:48

I fjor spilte det norske folk for minst 5,3 milliarder kroner på utenlandske nettspill, ifølge TV 2 Nyhetene. Det viser tall i årsrapporten fra Lotteritilsynet som blir lagt frem mandag.

- Dette er svært forsiktige beregninger. Nettspill utenfor statlig kontroll kan være ha en omsetning som er så høy som sju milliarder kroner, sier informasjonssjef Rune Timberlid til TV 2 Nyhetene.

Mest nettpoker
Ifølge Lotteritilsynet utgjør nettpoker halvparten av alt spill på internett. Omsetningen på nettspill er mer enn doblet i løpet av to år og nærmer seg Norsk Tipping som i fjor omsatte for over ni milliarder kroner.

Norsk Tipping er svært bekymret over utviklingen.

- Mange vil nok hevde at beløpet er enda mye høyere. Trenden er sterkt økende, og det er svært vanskelig å fange opp alt og sikre seg en full oversikt over hvor stort omfang dette har, sier Peer J. Svenkerud, direktør for informasjon og samfunnskontakt i Norsk Tipping til TV 2 Nyhetene.

Han er svært kritisk til at norske nettspillere gambler hos de utenlandske selskapene.

- Én krone brukt hos utenlandske bookmakere, betyr én murstein mindre til å bygge anlegg for idrett og kultur i Norge med, sier Svenkerud til TV 2.

Godt marked
Selv om de utenlandske gigantene nærmer seg Norsk Tipping med stormskritt, tror ikke Svenkerud at oddsen er særlig stor for at nordmenn en dag vil bruke mer penger på utenlandske nettspill enn hos statseide Norsk Tipping.

- Jeg tror ikke de utenlandske selskapene vil gå forbi oss i omsetning. Men de store, børsnoterte selskapene ser at dette er et profitabelt marked, og det er åpenbart at de vil fortsette å gjøre alt de kan for å fortsette å stjele markedsandeler, sier Svenkerud til TV 2 Nyhetene.

Også den statlige spillgiganten får sin del av norske nettspillkroner:

- Det norske folk spilte for nesten en milliard kroner på Norsk Tipping og Norsk Rikstoto sine pengespill via nettet, sier Timberlid.

Onsdag fortalte TV 2 at Lotteritilsynet refser Norsk Tipping for flere brudd på markedsføringsreglene.

Bare i første halvår i fjor brøt Norsk Tipping reglementet for markedsføring minst syv ganger, ifølge rapporten fra Lotteri- og stiftelsestilsynet.

- Markedsføringen fra Norsk Tipping er ikke direkte løgnaktig. Men den etterlater et falskt inntrykk av at vinnersjansene er brukbare. Det er de jo absolutt ikke, sa Hans Olav Fekjær, styreleder for Norsk forening for pengespillproblematikk til TV 2 Nyhetene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.