*Nettavisen* Nyheter.

Brukte 60.000 på slettede bilder

Politiet har brukt 60.000 kroner på å forsøke å få fram slettede bilder av «Skrik» og «Madonna» på mobiltelefonen til Munch-tiltalte Thomas Nataas.

23.02.06 18:37

Det opplyste statsadvokat Terje Nybøe til TV 2 i Oslo tingrett torsdag.

Thomas Nataas er tiltalt for heleri i forbindelse med ranet av kunstskattene «Skrik» og «Madonna». Han er den eneste av de seks som sitter på tiltalebenken som ikke er tiltalt for selve ranet av bildene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Paul Weaver (TV 2 Nettavisen)

Nataas forklarte i retten hvordan han oppdaget bildene. Han oppholdt seg i Tyskland og kjørte løp da han sveipet innom CNN på TVen. Der fikk han greie på at ranet var skjedd. Et par tre dager senere sjekket han bussen sin, som står på Skrimstad gård i Akershus.

Der, mellom et par madrasser, lå bildene som er verdsatt til 750 millioner kroner. «Madonna» hadde en liten rift.

- Tok MMS-bilder
Nataas sier han er 60 prosent sikker på at han da tok fram mobiltelefonen sin og tok bilder av kunstverkene. Han ble ganske oppskjørtet da han fant maleriene.

- Jeg dro ned genseren for å ikke avsette fingeravtrykk da jeg holdt i maleriene for å ta bildene, sa Nataas i retten.

Han tok bildene fordi han mente de kunne være kjekke å ha. Men etter en tid valgte han likevel å slette bildene fra telefonen sin.

Kostbart forsøk
Thomas Nataas ble innkalt til avhør i Munch-saken nesten ett år etter ranet, og valgte da å samarbeide med politiet. Politiet beslagla mobiltelefonen hans da Nataas fortalte at han trodde han hadde tatt bilder av maleriene.

Politiet gjorde det de kunne for å finne igjen mms-bildene, og leverte den inn til et firma som driver med rekonstruering av data.

- Vi har brukt 60.000 kroner for å finne bildene på telefonen til Thomas Nataas, fortalte statsadvokat Nybøe.

Uten hell. Politiet fant nemlig ikke bildene. Dermed er Nataas fortsatt den siste kjente som har sett Munch-maleriene. Det var han som flyttet dem fra gjemmestedet og satte dem i en søplesekk. Denne søplesekken tok medtiltalte Stian Skjold ut av bussen, og la bagagasjerommet på en sort Mercedes. Siden har bildene vært søkk vekk.

- Brenne i helvete
Thomas Nataas forklarte i retten seg også om en samtale på motorsportbaken på Gardermoen i forkant av ranet, en samtale som det er mer enn delte meninger om. Ifølge Nataas skal han ha blitt oppsøkt av de nå medtiltalte Stian Sjold og Petter Tharaldsen og en kompis. Tharaldsen skal ha spurt ham om bussen til Nataas fortsatt sto på samme sted. Men dette har Tharaldsen nektet for å ha sagt. Stian Skjold støtter Tharaldsens forklaring.

Ifølge Nataas var det denne samtalen som fikk ham til å sjekke bussen etter at ranet hadde skjedd.

Nataas uttrykte rimelig klart i retten hva han mente om Skjold og Tharaldsen.

- Mener du Petter Tharaldsen lyver? Spurte aktor Terje Nybøe.

- Ja, svarte Thomas Nataas.

- De kan brenne i helvete for min del, sa Nataas, og siktet trolig både til Skjold og Tharaldsen.

Angrer ikke
Thomas Nataas valgte å ikke ringe politiet for å varsle om bildene som lå i bussen hans. Det angrer han fortsatt ikke på.

- Det var 1000 gode grunner til å melde fra . Men var en god grunn til ikke å gjøre. Det var hensynet til sikkerheten til meg selv og min familie, sa Nataas til TV 2 torsdag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.