RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Brukte barnas pass til smugling

(Scanpix)
En syvbarnsfar fra Somalia brukte sine egne barns pass til menneskesmugling.

I mars i år brukte den 46 år gamle mannen passene til to av sine sønner til å smugle to somaliere fra Dubai i De forente arabiske emiratene til Damaskus i Syria.

Målet var, ifølge norsk politi, å ta somalierne med til Norge slik at de kunne bosette seg her.

Passene han brukte tilhørte to av hans tenåringssønner. De to somalierne skulle smugles fras utlandet og inn i Norge i den tro at de var 46-åringens to sønner.

Dømt for menneskesmugling
Mannen, som er norsk statsborger og bosatt i Oslo, er nå dømt for menneskesmugling i Oslo tingrett.

Aktor i saken la ned påstand om 120 dagers fengsel – men Oslo tingrett landet på 60 dagers fengsel.

De gir ham strafferabatt fordi mannen, som er norsk statsborger, tilsto og fordi han ifølge retten forsøkte å hjelpe slektninger.

- Retten vil for straffeutmålingen peke på at retten legger til grunn at tiltalte ikke har hatt noe profittmotiv. Han har forsøkt å hjelpe slektninger han har forsørgeransvar for etter somalisk tradisjon, heter det i dommen fra Oslo tingrett.

- Svært vanlig
- Forholdene i Afrika er slik at man i tillegg til egen barn kan få ansvaret for andres barn. I Somalia er dette svært vanlig – det har vært borgerkrig der og folk er i en svært vanskelig situasjon hvor mange blir borte fra sine foreldre, sier aktor i saken, politiadvokat Øyvind Havnevik ved Oslo politidistrikt til Nettavisen.

Han sier det derfor ikke er uvanlig at det kommer en del enslige asylsøkere fra Somalia til Norge på andre personers pass.

- Det forekommer rett som det er. Og det er også en kjensgjerning at de må foretas DNA-prøver i svært mange familiegjenforeningsaker når det gjelder personer fra Somalia. Mange forsøker å få personer inn på familiegjenforening, som ikke viser seg å være i familie. Denne saken kan synes å være et eksempel på dette, sier politiadvokaten.

- Mister trolig passet
Den dømte mannen risikerer ikke å bli utvist eller å miste sitt statsborgerskap.

- Nei, er man norsk statsborger kan man bare miste statsborgerskapet ved at det er noe feil i saksbehandlingen under innvilgelsen av statsborgerskapet. Han vil derimot nå kunne miste sitt eget pass for en lang tid fremover. De det derimot også kan ramme, er hans barn som fikk misbrukt sitt pass. De risikerer nå å ikke få et nytt pass, sier politiadvokaten.

- På generelt grunnlag kan jeg videre si at man kan miste retten til sitt pass i en periode dersom passet har blitt misbrukt. Problemet i denne saken, og i andre lignende saker, er hva man gjør når foreldre misbruker sine barns pass. Hvis barna skal ut å reise, så er de som blir straffet. På den andre side kvier norske myndigheter seg for å gi ut nye pass til folk som har smuglet barn med disse passene, eller forsøkt på det, sier Havnevik.

Det er foreløpig uklart hva politiet i Oslo vil gjøre når det gjelder de to barnas pass.

Sambandsmannen viktig
Politiets norske sambandsmann i Dubai var en svært viktig brikke i denne saken.

Den norske sambandsmannen ble varslet av syrisk politi da mannen ble pågrepet. Han foretok avhør av somalieren. Etter avhøret ble han løslatt og forsvant i lang tid. En god stund senere dukket mannen opp i London. Den norske ambassaden i London kontaktet norsk politi, som stod klar på Gardermoen da mannen landet.

- Vi har avdekket mange forsøk på menneskesmugling av somaliere. Men så vidt jeg vet er det første gang vi har greid å straffe en person fra Oslo politidistrikt, sier Havnevik.

Politiadvokaten er glad for at det nå har kommet dom i saken.

- Politiske myndigheter og utlendingsforvaltningen, herunder politiet, ser meget alvorlig på menneskesmugling. Domstolen har gjentatte ganger gitt utrykk for at det skal straffes strengt av allmennpreventive grunner. Likevel er det klart at disse sakene er lukrativ virksomhet for de kriminelle miljøene fordi oppdagelsesrisikoen er for lav.

- Vi avdekker jevnlig at det blir sendt pass i posten og det er utbredt at utlendinger og asylssøkere buker andre personers pass. Men de aller fleste blir ikke oppdaget, sier Havnevik.

Tre års strafferamme
Politiadvokaten opplyser at strafferammen når det gjelder organisert menneskesmugling er på seks års fengsel og tre år i tilfeller som dette – når man hjelper noen.

- 60 dagers fengsel for menneskesmugling er vel heller ikke avskrekkende høy straff?

- Strafferammen har vært hevet flere ganger de siste årene, og var lavere før. Om straffer som utmåles i enkelttilfeller er markante nok til å avskrekke, er vanskelig si noe om. Men i denne spesifikke saken må det tas i betraktning at vedkommende tilsto og at retten mener det er formildende at han hjalp slektninger. Etter min oppfatning kan det derimot diskutere hvor vidt det bør være formildende at man hjelper slektninger til å unngå utlendingsloven. Det blir nå opp til statsadvokaten om vi skal anke avgjørelsen, sier politiadvokat Havnevik til Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere