Brunfarge til 40 millioner

Foto: (Foto: EPA/Scanpix)

I 2005 ble det solgt selvbruningsprodukter for 40 millioner kroner. Det er dobbelt så mye som året før.

04.04.06 12:19

(SIDE2): Nordmenn tyr til kremer istedenfor kreftfremkallende stråler fra sola. Vi smurte oss inn med dobbelt så mange selvbruningsprodukter i fjor som i 2004.

- Selvbrunende produkter for ansikt og kropp ble solgt i bortimot en halv million stykk i 2005, dette er over en dobling i forhold til antallet solgt året før. I kroner representerte 2005-salget av disse produktene drøye 40 millioner kroner, sier Ingrid Standal, direktør i Kosmetikkleverandørenes forening til Side 2.

Dobbelt så mye solkrem

Ulike selvbruningsartikler utgjorde 16 prosent av solproduktmarkedet i Norge i fjor, samtidig selges det dobbelt så mye solkrem med høy faktor.

- Produktene er blitt bedre og folk er mer bevisst på solens skadelige stråler, sier kommunikasjonssjef Hanne Sterten i Alliance apotek til Side2.

Parallelt med økningen i salget av selvbruningsprodukter, har det vært en tilsvarende salgsdobling av solkremer med faktor over 30.

- Når det gjelder solbadmidler med over faktor 30 (høy beskyttelse) for ansikt og kropp, ble det solgt mer enn en halv million stykk av slike i 2005, og dette representerte en økning på ca. 50% i forhold til 2004. I kroner var salget over disk drøye 50 millioner kroner, hevder Standal.

Ikke god nok beskyttelse

- Mange selvbruningsprodukter har en moderat beskyttende effekt mot solstråler. Denne beskyttelsen tilsvarer imidlertid ikke noe mer enn faktor én til to. Selvbruningskremer kan derfor ikke sammenliknes med solkremer med høyere faktor, men er et sunt alternativ for folk som ikke ønsker å utsette seg for solens UVA- og UVB-stråler for å bli brune, sier overlege Joar Austad ved hudavdelingen på Rikshospitalet i en pressemelding.

Tips for sikker soling:

  • La vinterblek hud gradvis venne seg til solen.
  • Unngå solen fra klokken 12 til 14. Da er solstrålenes intensitet på topp og man blir raskt brent.
  • Husk at man fortsatt blir brent selv om det er overskyet.
  • Solkrem uten parfyme reduserer risikoen for soleksem og allergiske reaksjoner.
  • Barn under ett år skal ikke oppholde seg i direkte sollys.
  • Beskytt øynene med solbriller.
  • Bruk høy solfaktor - minst faktor 15.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag