RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Brutal politibehandling av nordmann (77)

Sist oppdatert:
En 77 år gammel nordmann havnet på sykehus etter han natt til forrige onsdag brutalt ble lagt i jern av svensk politi.

Hendelsen skjedde på et hotell i Gotland i Sør-Sverige, da mannen våknet og visste ikke hvor han var.

- Han virret rundt på hotellet, og kona ringte meg i resepsjonen for assistanse. Han var rolig da jeg snakket med ham, men jeg tenkte at det var best å få ham på sykehus, sier hotellets resepsjonist til TV 2 Nettavisen.

Forvirret
Resepsjonisten ringte til sykehuset, som sendte en politipatrulje for å hente mannen. Han forklarte på telefon at mannen var svært forvirret, og satte seg og snakket med mannen til politiet kom inn på hotellrommet.

- Politiet ville snakke med kona hans, og jeg og mannen satt igjen på rommet med en annen politimann. Da mannen fikk for seg at han skulle gå til kona si i gangen, tok politiet tak i ham og sier at han ikke får det – men at han skal sette seg ned.

Da drar mannen bort handa, og sier at han skal ut i korridoren. Mannen er forvirret, og skjønner ikke at han snakker med en politimann. Politiet strammer grepet, men mannen hører ikke etter.

Blør fra håndledd
- Politiet tar politigrep på han, og legger mannen ned på sengen. Så kommer den andre politimannen springende og kaster seg over mannen.

Mannens hode kommer i en ubekvem situasjon, og roper at han vil ha hodet fritt. Da sier politet:

- Nei, slik går det om du bråker med oss. Om du bråker med oss, havner du i fengsel, forklarer resepsjonisten.

Politiet setter håndjern på mannen - så hardt at han begynner å blø fra håndleddene.

- Gubben kunne knapt gå selv - så brutale var de. Han måtte nærmest slepes ut til politibilen. Jeg hørte politiet si at han kanskje hadde fått hjerneblødning. Det eneste han gjorde, var å være forvirret. De hadde ikke behøvd å være så brutale, mannen kunne fått gått ut til sin kone.

Utålmodige politimenn
- Var han stor og sterk?

- Nei, jetteliten - som en gammel gubbe pleier være: liten og krokete. Politiet derimot, var store og sterke, den ene var omtrent 1,90 meter høy, sier han.

- Hva synes du om politiets oppførsel?

- Synes de brukte mer vold enn nødvendig. Hadde ikke trengt å bruke vold overhodet. De kunne pratet med ham, men var utålmodig og ville sikkert få dette skitet ut av verden, slik at de kune dratt ut på bedre saker, sier resepsjonisten.

Ropte at han eide hotellet
Politiet har en litt annen versjon.

- Han ropte at han eide hotellet. For å roe ham, forsøkte de to erfarne politibetjentene å legge han på senga og sette på ham håndjern, sier Gõran Storm, som sist torsdag var vakthavende befal hos politiet i Visby, til avisen Gotlands Allehanda.

Ifølge avisen ble mannen ført til Visby lasarett, og senere kjørt med helikopter til Ullevål Universitetssykehus.

- Mannen hadde en gammel nakkeskade. Det er flere ulykkelige omstendigheter som førte til at skaden gikk opp, og skyldes absolutt ikke noen form fra vold fra politiet, sier Storm.

Aggressiv mot politiet
Ifølge avisen har politiet i Visby anmeldt to av sine ansatte for mulig tjenestefeil og mishandling, og den svenske internutredningen innledet full etterforskning mot dem.

- Jeg vet ikke hva som skjedde. Du får ringe tilbake i morgen på dagtid. De som jobber med saken har gått for dagen. Men det står i loggen at han ble aggressiv mot politiet, og politiet måtte ta tak i ham og legge ham i bakken. Han klaget på nakkesmerter etter politiets inngripen, sier vakthavende ved Visby-politiet torsdag ettermiddag, Ingela Von Korsvandt, til TV 2 Nettavisen.

Alf Bøhler ved Ullevål Universitetssykehus bekrefter at mannen var innlagt et par dager, men han skal nå være utskrevet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere