*Nettavisen* Nyheter.

Brutalt drap endelig for retten

Åtte personer, sju menn og en kvinne, møter mandag for Aust-Agder tingrett for å svare for et usedvanlig brutalt drap utenfor Arendal 15. mars i fjor.

19.09.04 18:10

Det alvorligste tiltalepunktet lyder på drap under særdeles skjerpende omstendigheter. Tiltalen går ellers blant annet ut på likskjending, ulovlig våpenbesittelse og medvirkning i forskjellige faser og roller.

Den 27 år gamle Zia Anwar ble grotesk mishandlet før han ble drept og brent i en bil på et lakkeringsverksted på industriområdet Stoa vest for Arendal.

Mishandlingen og drapet skal ha skjedd i et angivelig narkooppgjør.

–Det foreligger ingen tilståelser i saken, men alle tiltalte har gjennom avhør i ulik grad bidratt til sakens opplysning. Noen mer og noen mindre, sier en av de to statsadvokatene som fører aktoratet, Anne Gro Aanensen Kleven, til NTB.

Slag, spark og voldtekt
23-åringen skal ifølge tiltalen gjentatte ganger ha blitt sparket og slått i hodet med knyttnever og pistol, fulgt opp med voldsomme slag med batong eller balltre mot hele kroppen. Han skal også gjentatte ganger ha blitt voldtatt med pistol.

Ifølge tiltalen skal tre av de tiltalte – en nå 26 år gammel mann fra Tjodalyng utenfor Sandefjord og to 29-åringer fra henholdsvis Tønsberg og Sandefjord ha utført selve mishandlingen, som endte med at offeret ble surret i plast og tapet. Han døde senere samme dag på grunn av mishandlingen.

En 30 år gammel Sandefjord-mann er tiltalt som oppdragsgiver til det brutale oppgjøret. Oppdraget skal ha gått ut på å "banke opp " Zia Anwar eller "gi ham en lærepenge" eller lignende, og han skal ellers ha tilskyndet gjennomføringen ved å sørge for å utstyre dem med våpen, ammunisjon og skuddsikre vester, ifølge tiltalen.

Nekter
Eldstemann, en 39 åring fra Grimstad, er tiltalt for å ha stilt sitt lakkeringsverksted til disposisjon for mishandlingen. Han skal ha oppholdt seg på verkstedet under ugjerningen. Hans forsvarer, Sigurd J. Klomsæt, sier at tiltalen ikke gjenspeiler de faktiske forhold.

De øvrige tiltalte har ifølge tiltalen medvirket på forskjellige måter, blant annet ved å brenne liket og fjerne spor.

Den 27 år gamle tiltalte kvinnen fra Grimstad, som har samme hjemmeadresse som verkstedeieren, skal blant annet ha vasket bort blod foran inngangsdøren til sin bolig og brent klær som tilhørte de tre som er tiltalt for selve mishandlingen og drapet. Hun skal ifølge tiltalen også ha vært med på å fjerne spor fra verkstedet der ugjerningen skjedde.

Advokatene Jonny Sveen og Ole A. Rasmussen forsvarer to av de hovedtiltalte. Statsadvokat Stina Sveier Nielsen bistår Anne Gro Aanensen Kleven med aktoratet.

Det er satt av ti uker til rettsforhandlingene i Arendal.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.