RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bryter maksprisen

Sist oppdatert:
Har du barn i privat barnehage i en storby, kan du i mange tilfeller bare glemme politikernes løfter om makspris. Det viser en fersk undersøkelse.

Det er innført en maksimal foreldrebetaling på 2.750 kroner i Norge, men en undersøkelse viser at et stort antall private barnehager tar høyere betaling enn dette. Og enda flere varsler at de kan komme til å gjøre det i løpet av året.

- Det er blitt et skille i barnehagesektoren. Som følge av langt mindre offentlige tilskudd til barn i private barnehager, er det blitt to verdener, sier daglig leder Arild M. Olsen i Private Barnehagers Landsforbund (PBL).

- Foreldre med barn i kommunale barnehager er garantert maksimalpris, fordi kommunale barnehager ikke kan gå konkurs. Foreldre med barn i private barnehager forskjellsbehandles med langt mindre offentlige tilskudd, og tvinges omtrent til å si ja til å betale mer, legger han til.

Storbyene
Det er primært i Oslo og Bergen prisene ligger for høyt.

Totalt svarte 22 prosent av 200 private barnehager i undersøkelsen at de har bedt foreldrene om å ta betaling utover maksimalpris i 2005. I Oslo har fire av ti varslet om dette. Undersøkelsen er utført av Norstat.

Informasjonssjef Jørn-Tommy Schjelderup i PBL sier til TV 2 Nettavisen at det i Oslo er en klar trend at prisene i de private barnehagene nå går oppover, og mange tar opp til 4.000 kroner pr. måned.

Dette må vedtas av et flertall av foreldrene, og Scheldrup peker på at dette kan sette foreldre med svakere økonomi i en vanskelig situasjon.

For lite tilskudd
Scheldrup sier de private barnehagene får for lite tilskudd i forhold til de offentlig, og i tillegg er tilskuddet uforutsigbart. Han peker på at halvparten av barnehagene i undersøkelsen ennå ikke vet hva de skal få i offentlige tilskudd for 2005. 16 prosent har ennå ikke fått kommunalt vedtak på hva de skule ha fått i tilskudd for 2004.

Undersøkelsen viser også at det var flere private barnehager som gikk med underskudd enn med overskudd i 2004, så Scheldrup mener man i mange tilfeller har lite å gå på.

Vil ikke bygge
Han sier at det for tiden er nærmest null interesse for å starte nye, private barnehagen, etter at dette skjedde i stor stil for noen år siden. Han mener grunnen er de dårlige og uforutsigbare vilkårene.

Dette skjer mens politikerne har som mål å nå full barnehagedekning.

PBL jobber nå med en prinsippiell rettssak for å avklare grunnlaget for hvilken støtte barnehagene skal ha.

Rundt 40 prosent av norske barnehagebarn går i private barnehager.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere