RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Budsjett-tabbe bidro til bråket i Venstre


En tabbe i Kunnskapsdepartementet, som ledes av Høyre-nestleder Jan Tore Sanner, bidro til krangel i regjeringspartiene. Her er han sammen med statsminister Erna Solberg (H). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
En tabbe i Kunnskapsdepartementet, som ledes av Høyre-nestleder Jan Tore Sanner, bidro til krangel i regjeringspartiene. Her er han sammen med statsminister Erna Solberg (H). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: ( NTB scanpix )
Kunnskapsdepartementet kuttet i støtten til Human Rights Service (HRS) uten at resten av regjeringen ble informert. Dermed ble det uro både i Frp og Venstre.

Både VG og NRK siterer kilder på at en tabbe la grunnlaget for striden om HRS-støtten. Kuttet skapte sinne i Frp og bidro senere til en kraftig knekk i forholdet mellom Venstre-leder Trine Skei Grande og partikollega Abid Raja.

Da forslaget til statsbudsjett ble lagt fram 8. oktober, foreslo Kunnskapsdepartementet å redusere støtten til HRS fra 1.835.000 til 1.350.000 kroner. Problemet var bare at dette ikke var klarert med resten av regjeringen.

– På den type poster kan det være saker som en helhet i regjeringen kan være opptatt av. Det gjøres endringer på statsbudsjettet som ikke er plenumsforankret i regjeringen, rett og slett fordi enhver statsråd har ansvar på sine områder og kan gjøre noen omdisponeringer i sluttfasen, sier statsminister Erna Solberg (H) til NRK.

Det er Høyre-nestleder Jan Tore Sanner som leder Kunnskapsdepartementet, men han ønsker ikke å kommentere saken.

Konsekvensene av budsjettblemmen ble først at flere Frp-politikere reagerte på kuttet og krevde det fjernet. Deretter ble Venstre-politiker Abid Raja stilt i forlegenhet da han avviste påstander om at regjeringen var enig om å snu i saken, noe partileder Trine Skei Grande senere nektet for i en telefonsamtale hvor hun også baksnakket partifellen.

Forhandlingene om HRS-støtten endte med at den ikke ble redusert, men at pengene ble hentet fra årets statsbudsjett i stedet for neste års.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere