Budsjettforlik i havn

Regjeringspartiene og Ap er kommet til enighet om en budsjettavtale. Mer til sysselsetting, helsevesen og skole er blant områdene der Ap har vunnet fram.

16.11.03 14:01

- Vi er enige om en budsjettavtale. Foreløpig er bare hovedelementene klare. Avtalen gjør at vi får vedtatt et ansvarlig budsjett innenfor de rammene regjeringen foreslo, sier Jan Tore Sanner (H), sjefsforhandler for regjeringen, til TV 2s reporter sent lørdag ettermiddag.

- Ryddige forhandlinger

- Jeg er glad for at vi har blitt enige om budsjettet, det har vært ryddige og gode forhandlinger. Jeg vil rose regjeringsartiene for at de har strukket seg langt, parerer Ap-leder Jens Stoltenberg.

Etter at finanskomiteen var innkalt til et ekstraordinært møte klokken 17.00, stilte regjeringspartiene og Ap opp på pressekonferanse.

Historisk avtale

Arbeiderpartiet og Høyre har ikke inngått budsjettforlik siden høsten 1945.

-Dette er en historisk avtale. Jeg vil rose regjeringspartiet Høyre som har strukket seg langt, slik at vi har forhandlet fram en avtale med Ap, understreker parlamentarisk leder Jon Lilletun (KrF).

Han forsikrer også at kontantstøtten ikke blir rørt i budsjettforliket.

Flytter fem mrd.

Ap ba opprinnelig om å flytte ti milliarder kroner i regjeringens budsjettforslag. Lørdag er det klart at fem milliarder kroner blir omdirigert. 2,2 mrd mer skal gå til kommunene, 1,5 milliarder til kamp mot arbeidsleidghet og en milliard til reduserte egenandeler på medisiner, legebesøk, samt styrking av sykehusøkonomien.

- Kommunene får om lag 2,2 milliarder kroner mer i frie inntekter, derav er det satt av 200 millioner kroner til å utvide timetallet i småskolen. Vi har også fått regjeringen med på om lag en milliard kroner ekstra til helse, slik at egenandelene kan reduseres og sykehusenes økonomi forbedres, sier Jens Stoltenberg i en kommentar.

Regjeringen foreslo opprinnelig skattelette på til sammen 500 milliarder kroner. I budsjettavtalen blir flere av disse skattegrepene nullet ut, slik at budsjettet gir skattegrep som totalt sett kommer ut i null.

Med budsjettendringene Ap har klart å få regjeringspartiene med på, mener Jens Stoltenberg Arbeiderpartiet har klart å stanse det han kaller " noe av høyredreiningen gjennom dette budsjettopplegget ".

Forhandler videre om kutt

Men alle detaljer er ikke avklart. Hva gjelder hvordan endringene skal finansieres, er partiene enige om å stå fast på regjeringens opprinnelige budsjettramme. Det betyr kutt på flere områder. Disse kuttene skal partene forhandle om utover kvelden og morgendagen.

Fakta om forliket:

  1. Totalt har regjeringen flyttet på 5 milliarder kroner.
  2. Kommunene får 2,2 milliarder mer i frie inntekter.
  3. 200 millioner blir satt av til å øke timetallet fra fø rste til fjerde klasse.
  4. Det skal brukes 1,5 milliarder mer på kampen mot ledighet.
  5. Helsesektoren får 1 milliard ekstra.
  6. Regjeringens forslag til skattelettelser på 500 millioner blir nullstilt.
  7. Forslaget om midlertidige ansettelser er utsatt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.