*Nettavisen* Nyheter.

Budsjettkampen starter i dag

Foto: Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX

Frp, SV og Ap møter regjeringspartiene i tur og orden i dag for å ta de første rundene om statsbudsjettet. Siv Jensen (FrP) møter først, og hun varsler en tøff tone.

Det er foreløpig et helt åpent spørsmål hvordan budsjettforhandlingene vil ende. Aps finanspolitiske talskvinne Hill-Marta Solberg stiller på dagens møte et ufravikelig krav:

- Før vi i det hele tatt setter oss ned til forhandlinger, må Regjeringen trekke forslaget om økt bruk av midlertidige ansettelser, sier Solberg. Det er ufravikelig, sier hun til Aftenposten.

- Få forventinger
Også Siv Jensen signaliser at hun ikke vil gi ved dørene på finanskomiteens møterom klokka 11.00.

- Jeg har ikke så veldig store forventninger til møtet. Regjeringen framstår som likegyldig til politikken, uten mål og mening, når de legger opp til like forhandlinger med alle partiene, sier hun til TV 2 Nettavisen.

- Så det hjelper lite at dere er invitert til å møte regjeringen først?

- Det kan være en symbolsk handling, men alle skal inn på det samme rommet i løpet av dagen.

Legger fram egne budsjett
Opposisjonen jobber nå intens med å bli ferdige med sine alternative budsjett som regjeringen i år har «tvunget» dem til legge fram før budsjettforhandlingene starter. Frp ligger fram alternativ torsdag eller fredag, SV legger frem sitt budsjettalternativ torsdag, og Ap skal være klar onsdag 12. november.

18. november skal finansinnstillingen være klar, men i praksis kan partiene forhandle helt frem til finansdebatten onsdag 26. november. Det er denne dagen statsminister Kjell Magne Bondevik eventuelt vil stille kabinettspørsmål på statsbudsjettet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.