*Nettavisen* Nyheter.

Budsjettlekkasje: Gir millioner til fri rettshjelp

KARI KJØNAAS KJOS, lederen av Stortingets helse- og omsorgskomité, er glad for at det nå blir gjort noe med rettssikkerheten for de som er blitt utsatt for tvangsbehandling. Foto: Roy Kvatningen (Nettavisen)

- Vi styrker rettssikkerheten for de som blir utsatt for tvangsbehandling, sier lederen for helse- og omsorgskomiteen, Kari Kjønaas Kjos.

27.09.16 08:05

NEW YORK (Nettavisen): - Vi jobber bredt for å få ned bruken av tvang, og vil styrke rettssikkerheten for de som blir utsatt for dette, sier Kari Kjønaas Kjos (Frp) i Stortingets helse- og omsorgskomité til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Har blitt kritisert

FN og Europarådet har ifølge VG tidligere kritisert Norge for å bruke for mye tvang i psykiatrien. I statsbudsjettet, som legges fram 6. oktober klokken 10, ligger det tiltak som skal gjøre noe med akkurat dette.

- Noen opplever det som altoppslukende at de blir fratatt alle rettigheter, og kanskje påtvunget en behandling man selv mener gjør dem dårligere. For de som er utsatt for tvang, innfører vi nå fri rettshjelp. Jeg er så glad for at vi får dette på plass nå, sier Kjønaas Kjos til Nettavisen.

Lederen for helse- og omsorgskomiteen røper at det er satt av midler for å dekke fri rettshjelp, som verken blir behovsprøvd eller krever egenandel, for pasienter som føler at de er blitt feilbehandlet.

- Jeg mener at dette er veldig viktig, for tvang er noe av det verste du kan utsette folk for. Du tar bort medbestemmelsesretten i eget liv, og det er grunnleggende for å leve gode liv. Når du føler deg tråkket på og glemt og helt alene, trenger du hjelp til å finne veien ut av det. Da er det greit å vite at du kan få det uten tykk lommebok.

Denne styrkingen av rettssikkerheten påvirker ikke folk flest, men for dem den påvirker, kan den ha helt vesentlig betydning. De siste årene har vi sett flere skrekkeksempler, som kvinnen i Østfold som ble feilbehandlet og overmedisinert i åtte år.

Snaut 10 millioner årlig

I budsjettet er posten ført inn med oppstart neste sommer. Det er satt av 4,5 millioner kroner til dette for siste halvår av 2017, så dette vil koste nærmere ti millioner årlig.

- Vi har styrket budsjettet for psykisk helse og innført fritt behandlingsvalg og medikamentfrie alternativ, forteller komitélederen

- Tidligere har personer med psykiske lidelser blitt satt på venteliste og vært nødt til å ta det de har blitt tilbudt. Mange vil ikke ha det tilbudet de har fått, og sier at selv om de har fått hjelp, har de ikke fått riktig hjelp. Folk har ikke blitt friske. Vi bruker ressursene feil, sier Kjønaas Kjos til Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag