*Nettavisen* Nyheter.

Budsjettsamtaler mellom regjeringen og Ap

jan tore sanner Hill Marta Solberg

I kveld møtes Jan Tore Sanner (Høyre) og Hill-Marta Solberg (Ap) for å finne ut om de kan bli enige om revidert budsjett.

26.05.04 12:26

Møtet mellom regjeringspartiene i finanskomiteen og Arbeiderpartiet starter klokka 19.00. Det er naturlig at regjeringen først inviterer Ap, og ikke Fremskrittspartiet, til forhandlinger siden det var Ap som sørget for et historisk forlik om nasjonalbudsjettet med regjeringen i høst.

Gir ikke ved dørene
Samtidig er det ventet at Ap vil stå hardt på for å få gjennomslag for sine hjertesaker. Stortingsvalget neste år nærmer seg og Ap-lederne ønsker ikke å stadig bli beskyldt for å ha støttet en høyredominert regjering.

Tirsdag kveld ble det kjent at Ap i utgangspunktet krever at regjeringen bruker 2 milliarder kroner mer, i hovedsak til helse og tiltak for arbeidsledige, enn det som blir foreslått i revidert nasjonalbudsjett.

Da regjeringen for to uker siden la fram sitt forslag til justert budsjett for resten av året, varslet Aps finanspolitiske talskvinne Hill-Marta Solberg at partiets hovedkrav vil være mer penger til sykehusene.

Krevde 700 millioner kroner
- Kravet om balanse for sykehusene innen 2005 blir umulig å nå uten mer penger. Sykehusene trenger omtrent to milliarder kroner nå og til neste år for å møte kravet. Hvis ikke blir det stengte sengeposter og oppsigelser, sa hun, og antydet at det i år kunne bli snakk om å kreve 700 millioner kroner til sykehusene.

Stortinget må bli enige om budsjettet innen 18. juni.

Det mest trolige er at samarbeidsregjeringen ikke vil klare å oppnå én avtale med ett av opposisjonspartiene, men vil kjøre «budsjettslalåm» med ulike allianser på de ulike budsjettpostene.

I fjor ble rammene for revidert budsjett overskredet med 800 millioner i forhold til regjeringens forslag.

(Arkivbilde)

Her kan du si din mening om revidert budsjett:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.