RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bunadbonanza og 17. mai-vorspiel

FARGERIKT: Omtrent 200 frivillige bunadskledde mennesker fra Norges Husflidslag utgjør et mangfoldig og fargerikt innslag på Eidsvolls plass utenfor Stortinget.
FARGERIKT: Omtrent 200 frivillige bunadskledde mennesker fra Norges Husflidslag utgjør et mangfoldig og fargerikt innslag på Eidsvolls plass utenfor Stortinget. Foto: Bjørn Skomakerstuen (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Stortinget har tjuvstartet feiringen av nasjonaldagen og grunnlovsjubileet. Se bildene og følg vår livedekning!

OSLO (Nettavisen og NTB): Bunader fra hele landet og folkedrakter også fra utlandet satte farge på Eidsvolls plass torsdag da Stortinget varmet opp til 17. mai med markering av grunnlovsjubileet.

LIVESTUDIO: Følg grunnlovsjubileet direkte

400 ordførere

- Dette er et fantastisk arrangement, sa Alfred Bjørlo, Venstre-ordfører i Eid kommune i Sogn og Fjordane. Han var, som seg hør og bør i anledningen,  iført en tradisjonell Nordfjordrakt.

- Det er symbolsk riktig og viktig og samle hele Norge i Oslo i anledning Grunnlovsjubileet, sier han til Nettavisen.

Omtrent 400 av landets ordførere var på plass i hovedstaden.

Det var fullt av folk på Eidsvolls plass og Løvebakken i god tid før det offisielle programmet startet.

Litt før klokka 11.30 marsjerte Kampen janitsjarorkester ned Karl Johan - spillende og syngende.

Beltestakk

Astrid Mathea Haugerud Eriksen (7) og Marthe Haugerud (40) fra Bø i Telemark gledet seg til å se kongen.

- Jeg har en beltestakk fra Bø som var i bruk fra cirka 1850 til 1900. Den ble avløst av stakk og liv som datteren min har på seg, sier mamma Marthe til Nettavisen.

Jubileumsmøte og folkefest

To dager før nasjonaldagen feirer Stortinget at det er 200 år siden Norge fikk Grunnloven. Det markeres med jubileumsmøte i stortingssalen og folkefest på Eidsvolls plass.

FRA EID: - Dette er et fantastisk arrangement, sier Alfred Bjørlo, Venstre-ordfører i Eid kommune i Sogn og Fjordane. Han er iført en tradisjonell Nordfjorddrakt.


Bunadshow

Folkefesten sparkes i gang klokka 13, og det er Norges Husflidslag som åpner programmet med en fremvisning av bunader, nasjonaldrakter og andre festdrakter.

Norges Husflidslag vil stille med bunader/drakter fra: Oslo, Akershus, Østfold, Vestfold, Telemark, Buskerud, Aust-Agder, Vest-Agder, Oppland, Hedmark, Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Sør-Trøndelag, Nord-Trøndelag, Nordland, Troms, Finnmark, samiske kofter fra Karasjok, Kautokeino, Tana/Polmak, folkedrakter fra Palestina, Pakistan, Kroatia og Kurdistan.

Alle statsmaktene

Alle statsmaktene, med Stortinget som den lovgivende, regjeringen som den utøvende og Høyesterett som den dømmende, vil være til stede på jubileumsmøtet på Stortinget.

Kongefamilien deltar

Kongefamilien deltar under den høytidelige seansen, som overføres direkte på storskjerm på Eidsvolls plass.

Les også: 18 grader på 17. mai

GLEDER SEG: Astrid Mathea Haugerud Eriksen (7) og Marthe Haugerud (40) fra Bø i Telemark gleder seg til å se kongen. - Jeg har en beltestakk fra Bø som var i bruk fra cirka 1850 til 1900. Den ble avløst av stakk og liv som datteren min har på seg, sier mamma Marthe til Nettavisen.


Presidenter

Også presidentene i nasjonalforsamlingene i Sverige, Danmark, Island og Finland vil være til stede i salen. Det vil også de tidligere stortingspresidentene Kirsti Kolle Grøndahl, Jørgen Kosmo, Thorbjørn Jagland og Dag Terje Andersen.

Hyllet Grunnloven

I sin hyllest til Grunnloven torsdag la stortingspresident Olemic Thommessen vekt på at demokratiet må vedlikeholdes og respekteres.

- I dag er framtiden like viktig som historien vi legger bak oss. I dag begynner de neste 200 årene i det norske demokratiet, sa stortingspresidenten i sin tale til forsamlingen.

Han la vekt på at det moderne Norge er bygget på verdier og kvaliteter som gir grunn til feiring.

- Gjennom 200 år har vi bygget et godt samfunn som gjenspeiler verdier og kvaliteter vi er stolte av. Feiringen av Grunnloven har i sannhet blitt en folkets fest. Men selvtilfredsheten er en farlig tjener og demokratiet et skjørt byggverk. Det må vedlikeholdes og skal det bestå, må det gi løsninger i pakt med tiden, sa Thommessen.

KONGELIG MORO: Kongefamilien på plass i stortingssalen under jubileumsmøtet. Fra venstre prinsesse Ingrid Alexandra, kronprins Haakon, kong Harald, dronning Sonja, kronprinsesse Mette-Marit og prinsesse Astrid, fru Ferner.


Fremst i forsamlingen satt kong Harald, dronning Sonja, kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit, prinsesse Astrid og prinsesse Ingrid Alexandra. Kongefamilien ankom Stortinget i en bilkortesje like før klokken 12 torsdag. Utenfor Stortinget var Eidsvolls plass full av feststemte, bunadskledde mennesker. Blant tilhørerne inne i stortingssalen var foruten kongefamilien og landets stortingsrepresentanter, også de nordiske parlamentspresidentene.

DELTE UT JUBILEUMSKAKE: Statsminister Erna Solberg, finansminister Siv Jensen og kulturminister Thorhild Widvey delte ut bløtkake foran Stortinget.


LIVESTUDIO: Følg vår livedekning av grunnlovsjubileet her:


FRA INNSIDEN: Stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde (H) la ut dette bildet på Twitter:Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere