RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Buss evakuert etter bombefrykt

Sist oppdatert:
Politiet slo full bombealarm da en passasjer varslet sjåføren på ekspressbussen om en mistenkelig medpassasjer.

Vedkommende stakk av da bussen stoppet, men ble pågrepet klokka 15.20.

Mannen blir søndag kveld avhørt, men ifølge politiet i Follo ble det aldri framsatt en konkret bombetrussel, slik de første meldingene gikk ut på.

Bussen ble stoppet ved Askim Bærpresseri. Etter at passasjerene var i sikkerhet, skal minst ett hus og seks personer ha blitt evakuert i området.

- Politet bekrefter at en mann av utenlandsk opprinnelse er pågrepet uten dramatikk i et boligområde, forteller TV 2s reporter Heidi Røsok på stedet der bussen stanset.

Mannen er av ukjent nasjonalitet.

Håndvåpen observert
En av passasjerene kan ha utløst «bombealarmen» da hun varslet sjåføren om en mistenkelig sidemann.

- Grunnen til at politiet reagerte så sterkt var at flere passasjerer hadde gitt antydninger til bussjåføren om at mannen oppførte seg mistenkelig og nervøst. Flere skal også ha observert et håndvåpen, forteller operativ uteleder Leif Olav Holten ved Follo politidistrikt til TV 2.

Bussjåføren tok selv kontakt med politiet, som rådet henne til å stanse. Deretter ble de 35 passasjerene beordret til å gå av bussen, på grunn av det bussjåføren fortalte dem var tekniske problemer.

- Passasjerene sitter nå i en tilsvarende buss, på de samme plassene, slik at politiet kan foreta en rekonstruksjon og gå gjennom eiendelene som er igjen i den opprinnelige bussen. Ingen fikk ta med seg noe baggasje da bussen ble evakuert, forteller TV 2s reporter Røsok til TV 2 Nettavisen.

Fant sidemannen mistenkelig
- En mann av afrikansk opprinnelse ved siden av meg hadde Nye Testamentet og Bibelen med seg. Han hadde klokken i hånden hele tiden og så nervøst på den, forteller en norsk-svensk kvinnelig passasjer på vei hjem til Sverige til TV 2.

Kvinnen varslet sjåføren om sidemannen, fordi hun også syntes det var merkelig at han ikke ville kle av seg. De to kunne heller ikke kommunisere med hverandre, da mannen fikk gitt uttrykk for at han ikke forsto engelsk.

- Sjåføren kjørte inn til siden og ga passasjerene beskjed om å gå ut av bussen. Da ble mannen sittende, men han kom ut etter hvert, forteller øyenvitnet til TV 2.

Satte inn helikopter
Smaalenenes Avis skrev tidligere søndag at passasjeren stakk av til fotsda bussen stoppet og de reisende ble bedt om å komme ut. Et politihelikopter ble satt inn i søket.


- Et politihelikopter henger stille i området ved siden av der bussen er stoppet. Det virker som om de søker etter noen, uten å vite hvor personen er, fortalte student Ronny Petterson til TV 2 Nettavisen kort tid etter at bussen var stanset.

Han var på besøk hos kjæresten i Osloveien i Askim, som ligger like ved Askim bærpresseri der bussen stoppet.

- Vi ser ikke bussen herfra, og får ikke lov til å bevege oss nærmere, men vi er like ved. Det er fullt opp med ambulanser, brannvesen og politi her, og de har sperret av et større område. Flere hus litt lenger oppi gata ser ut som de er innenfor sperringen, forteller Pettersen.

- Det virker som politiet er forberedt på det verste. Oppbudet er så stort at vi likevel føler oss trygge. Men det bor jo noen gamle damer i området som kanskje kan bli litt redde, legger han til.

- Advart om pakke
Administrerende direktør Stefan Carlén ved Swebuss bekreftet i ettermiddag at en av selskapets busser mellom Oslo og Stockholm ble stoppet og undersøkt.

- Jeg har ikke fått bekreftet at det dreier seg om en bombetrussel, sier Carlen til TV 2 Nettavisen.

Ifølge Carlén skal det være mistanke om at en bombe befinner seg på bussen.

- Slik jeg har oppfattet det skal føreren av bussen blitt advart av passasjerer om en pakke på bussen. Utover det vet jeg at passasjerene er tatt ut av bussen og politiet er tilkalt, fortsetter Carlén.

- Beordret til å gå av bussen
Bussen dro fra Oslo ved 13-tiden.

- Etter en og en halv times reise stoppet bussen, forteller passasjer Johan Throsandher (25) til svenske Aftonbladet.

Da fikk passasjerene beskjed om at bussen hadde tekniske problemer.

- Men etter en stund ble vi beordret til å forlate bussen. Vi fikk vite at den var blitt bombetruet, opplyser Throsandher.

En sikkerhetssone på 400 meter i hver retning fra bussen er blitt opprettet.

Hundepatrulje
Follo politidistrikt håndterer saken, men også politiet i Østfold er involvert.

- Vi er blitt bedt om å bistå med en hundepatrulje og er på vei opp. Hva som er detaljene i saken, vet jeg ikke, sier operasjonsleder Tommy Antonsen i Østfold politidistrikt til TV 2 Nettavisen.

Trolig skal hundepatruljen brukes i søk etter personer i terrenget.

Omkjøring
Østfold-politiet ble varslet om saken ved 14.30-tiden søndag.

E18 forbi åstedet er stengt. På Vegvesenets hjemmeside står denne meldingen:

ASKIM - AKERSHUS GRENSE, mellom steinerskolen og Fossum bru midlertidig stengt. Omkjøring via Rv 115 Askim - Libru og Rv 122 Libru - Spydeberg.

Meldingen ble lagt ut 14.34 søndag.

Politiet i Follo har varslet en pressekonferanse klokken 16.15 søndag ettermiddag

TV 2 Nettavisen kommer tilbake med mer

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere