*Nettavisen* Nyheter.

Bussjåfør nekter å ta med passasjerer som dekker seg til med niqab

Nei til niqab: Bussjåfør Steinar Grading mener personer med tildekket ansikt kan være terrorister. Foto: Bildemontasje: Tønsbergs Blad

- Det er mitt ansvar å sikre passasjerene mot mulige terrorister, skriver bussjåfør Steinar Grading fra Nøtterøy på Facebook.

13.11.15 09:35

«Og jeg vil heller ikke ha folk med tildekket ansikt med på bussen. Det er faktisk mitt ansvar og sikre mine passasjerer mot mulige terrorister (...) jeg kjører ikke EN meter med en passasjer som ser slik ut. (...)»

Kommentarene er knyttet til et bilde fra VG av en kvinne som er tildekket, slik at bare øynene er synlige, skriver Tønsbergs Blad.

Gradings synspunkter deles verken av arbeidsgiver Unibuss eller av Vestviken Kollektivtrafikk, som har kontrakt med Unibuss på busstransporten i Vestfold.

Klikk på bildet for å forstørre.

Dette er hva bussjåfør Steinar Grading publiserte på Facebook. Foto: Bildemontasje: Tønsbergs Blad


- Rasistisk
Men Facebook-kommentarene har nå skapt debatt blant andre Facebook-brukere. Bussjåføren blir kalt både fordomsfull og rasistisk.

Det er journalist og samfunnsdebattant Elisabeth Norheim som har reist saken på Facebook, og blant annet rettet spørsmål til direktøren i Unibuss om selskapet nekter «passasjerer med niqab, burka og hijab å kjøre» med selskapets busser? «Anser dere disse norske kvinnene som potensielle terrorister?», spør Norheim.

Alle er velkommen
Kommunikasjonssjef i Unibuss, Ina Helen Østby, har svart Norheim at alle passasjerer er velkommen på bussene, uavhengig av bekledning.

- Måten passasjerer velger å kle seg på er individuelle valg som ikke omfattes av retningslinjer, skriver hun.

- Uttalelsen du viser til representerer ikke hva vi som selskap står for, og vi vil følge det opp internt, skriver Østby og legger til at Unibuss har medarbeidere fra mer enn 50 land.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Unibuss mangler retningslinjer, sier Steinar Grading. Foto: Per Moe

- Multikulturell
- Vi er stolte av å være en multikulturell bedrift.

Kommunikasjonsdirektør i Vestviken Kollektivtrafikk, Trond Myhre, deler synspunktene fra Unibuss:

- Vi legger oss ikke opp i hvordan passasjerene er kledd, sier Trond Myhre.

Bussjåfør Steinar Grading holder overfor Tønsbergs Blad fast ved de synspunkter han har uttrykt på Facebook.

- Jeg kommer ikke til å ta med en passasjer med niqab. Jeg tar heller ikke med passasjerer som har på seg finlandshette eller hjelm. Det ville vært helt uansvarlig.

Kan skjule våpen
I Unibuss er det aldri diskutert hvordan sjåførene skal forholde seg til hodeplagg som niqab, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.