Busstreik kan lamme storbyene

Foto: (Scanpix)

Fredag blir det trafikk-kork hvis ikke bussjåførene får 40.000 kroner hver.

18.04.06 18:35

Industriarbeidere tjener i snitt 341.300 kroner. Nå vil bussjåførene opp på samme nivå, og krever ikke mindre enn 50 kroner mer i timen, totalt 40.000 kroner mer i lønn. Hvis ikke lammer de busstrafikken med en omfattende streik.

Partene klarte ikke å komme til enighet i forhandlingene, og brøt. Dermed ble Riksmeklingsmannen koblet inn. Meglingen starter 19. april for 12 000 ansatte. Hvis det ikke blir enighet, vil det bli streik fra fredag 21. april. I første omgang har de to fagforbundene varslet streik i 12 bedrifter med vel to tusen medlemmer.

Blant annet rammes busstrafikken i Bergen og Oslo, ifølge Norsk Transportarbeiderforening.

Ifølge forbundets leder, Per Østvold, har bussjåførenes lønninger sakket så mye akterut de siste årene at de nå er tilbake på samme nivå som før storstreiken i 1998.

- Vi har en vanskelig mekling foran oss. Det er stor avstand mellom partene. Men vi skal likevel forsøke å komme fram til en forhandlingsløsning, sier Frank Holm, 1. nestleder i Transportarbeiderforbundet i en melding.

Han frykter at de står foran en langvarig konflikt om ikke meglingen fører frem, som kan lamme busstrafikk over hele landet.

Varselet om streik gjelder i første omgang følgende bedrifter fra 21. april:

Gaia Buss AS, Bergen

Gaia Reiser, Bergen

Connex Øst, Østlandet

Norgesbuss Bærum/Romerike

Norgesbuss Oslo

Jotunheimen og Valdresruten Bilselskap, Fagernes

JVB Tur, Fagernes

SB Transport, Bodø

SB Transport Helgeland

Pedersens Lastebiltransport, Brumunddal

Kirkestuen Transport, Lom

Yrkestrafikkforbundet har varslet streik i de samme bedriftene. I tillegg har YTF varslet streik i disse to godsbedriftene:

Fosen Transportservice, Leksvik

Olafsen Transport, Bodø

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.