Byfolk på landet plager dyrene

Byfolks drøm om et småbruk på landet kan ifølge Mattilsynet ende i vanskjøtsel. Se bildene.

22.01.08 16:23

(iBergen.no) Et småbruk på landet er blitt selve symbolet på idyll for flere og flere byfolk. Visningene bugner over av kjøpelystne som allerede har sett seg ut plass til to hester i den falleferdige stallen. Det er ikke Mattilsynet alltid så begeistret for.

Oppdager vanskjøtsel
Intensjonene er de beste, men kunnskapen mangler svært ofte når det kommer til dyrehold. I verste fall kan dyrene bli utsatt for vanskjøtsel

- Folk som kjøper disse småbrukene starter opp med en eller annen form for dyrehold. Ofte med hest. Det ser vi gang på gang. Men det finnes et svært detaljert regelverk for hold av hest og andre dyr. Her er det mange som kommer litt skeivt ut. Vi har hatt tilfeller av vanskjøtsel også, sier Arve Viken, veterinær i Mattilsynet til iBergen.no.

Tilfellene Viken henviser til er saker der boksen hesten står i er alt for liten, ikke blir rengjort, hesten får ikke mosjon eller feil type fôr.

- Kan ikke reglene
Regelverket for dyrehold er av det svært strenge slaget. Setter en seg ikke inn i dette, kan det fort få konsekvenser både for dyrene og eieren.

- Alle som anskaffer seg dyr som hest har en plikt til å sette seg inn i regelverket og forskrifter. I disse forskriftene stilles det krav om tilstrekkelig kompetanse og her er nok ikke alltid kunnskapen helt på topp. Her er det blant annet strenge krav til lufting av hesten - den skal ha mosjon i to timer hver dag, luftegården skal være inngjerdet, drenert og ikke gjørmete.

Flere velger også å starte med villsau etter å ha fått hendene på et småbruk på landet. Men villsau trenger også stell.

- Det er greit at villsauen går ute, men den lever ikke bare på luft. Den trenger også tilføring av tilleggsfôr og slike ting. Dette er dyreeiers ansvar å sørge for at dyrene får, sier Viken.

Mattilsynet får tips
Dyreeiere har plikt til å melde fra til Mattilsynet om de har mer enn 10 hester på bruket eller driver med kommersiell drift. De som bare har et par hester, har ingen plikt til å varsle.

- Alt skal likevel være på stell. Bygningene skal tilfredsstille kravene om du har to eller 20 hester. Ofte oppdager vi forhold ved en tilfeldighet når vi kjører forbi. Vi ser at ting ikke er helt bra.

Andre ganger er det naboer som melder inn en bekymringsmelding til Mattilsynet.

- Noen vet ikke om regelverket og undersøker heller ikke om det er noe regelverk. Alle bør undersøke hvilke regler som gjelder før de starter opp med dyr, sier Viken.

Ved vanskjøtsel setter Mattilsynet i gang akutte sanksjoner. Ved mindre avvik blir det først påpekt avvik, så blir det et varsel om vedtak, før siste reaksjon blir tvangsmulkt om ikke forholdene er rettet opp i.

Les flere nyheter på iBergen.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.