*Nettavisen* Nyheter.

Bygger gigantskoler

Flere norske fylker satser på enorme videregående skoler med over tusen elever, til tross for at USA har brent seg på ordningen og splitter opp storskolene.

10.01.04 12:16

Jo større jo bedre, tenker 13 av landets 19 fylker. De vil slå sammen flere skoler som dermed får opp mot tusen elever eller mer.

Leder i Utdanningsforbundet, Helga Hjetland advarer, og mener store skoler skaper fremmedgjøring. Store skoler er også uheldig for elever som må reise langt for å komme på den nye storskolen, mener hun.

- 15-åringer er ikke modne nok til å bo alene. Vi ser at de har høyere fravær og i større grad dropper ut av skolen, sier Hjetland til Aftenposten.

USA har gigantskolene, men vil nå splitte dem opp etter massiv kritikk. Amerikanske myndigheter vil bruke 135 millioner dollar for å bistå store skoler med over tusen elever, slik at de kan deles opp i mindre enheter. Erfaringene fra USA tyder på at mindre læringsmiljøer gir bedre resultater. Forskning viser at små skoler har større evne til å skape tette og personlige miljøer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.