RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

UTEN BARN: Her i de to første etasjene i boligprosjektet Nybyen på Økern Oslo skulle barnehagen ligge som byrådet i Oslo ikke vil gi driftstilskudd til. Nå blir den bygget, men lokalet blir stående tomt.
UTEN BARN: Her i de to første etasjene i boligprosjektet Nybyen på Økern Oslo skulle barnehagen ligge som byrådet i Oslo ikke vil gi driftstilskudd til. Nå blir den bygget, men lokalet blir stående tomt. Foto: Selvaag Bolig

Bygger likevel omstridt barnehage - lar den stå tom

Sist oppdatert:
- Byråden har rotet seg inn i et spill hun ikke kommer ut av, mener Espira.

Som Nettavisen tidligere har omtalt, har det private barnehageselskapet Espira fått nei på sin søknad om kommunal støtte til to nye barnehager i Oslo.

Kommunen krever likevel at barnehagene, som skal bygges i tilknytning til to store leilighetsprosjekter, må bygges før leilighetene kan overtas.

Nå har Espira bestemt seg for å bygge barnehagen i ett av prosjektene, som ligger i Nybyen på Økern. Men lokalene skal de la stå tomme.

- Vi kommer ikke til å sette barnehagen i drift når den er ferdig, med mindre vi får tilskudd fra Oslo kommune. Dette fordi tilskudd utgjør 85 prosent av inntektene til en barnehage, sier kommunikasjonsdirektør Jens Schei Hansen i Espira til Nettavisen.

SPILL: - Byråden har rotet seg inn i et spill hun ikke vet veien ut av, sier kommunikasjonsdirektør Jens Schei Hansen i Espira.

Barnehagen ville gitt Oslo 144 nye barnehageplasser.

Les også: Her har de planlagt ny barnehage, men Oslo-byrådet sier nei

Lar lokalene stå tomme

Espira er ikke nådig i sin kritikk av det rødgrønne byrådets håndtering av saken.

- Byråden har rotet seg inn i et spill hun ikke vet veien ut av. Hun har nok gamblet på at dette blir en kommunal barnehage, sier han.

Espira, som eier barnehagelokalene, vil vurdere å leie ut lokalene fra 2019, dersom det ikke er bevilget tilskudd innen det tidspunktet.

- Vi har allerede flere interessenter på hånden, opplyser Schei Hansen.

Les også: Barnehagestriden: - Ap-byrådets oppførsel i denne saken gjør meg flau

Selv mener Espira at det er behov for barnehagen i 30-35 år framover.

- Byråden evner ikke å redegjøre for hvilken barnehage de 450 familiene som flytter inn i 2018 og 2019 skal benytte, hevder han.

De setter nå sin lit til at det blir et byrådsskifte, og blått byråd i 2019.

- Da regner vi med at tilskudd gis umiddelbart, sier Schei Hansen.

Les også: Ap-byråd: - Jeg synes de skal være forsiktige med ordbruken

- Det er helt fjernt

Selvaag Bolig ASA, som står for byggingen av prosjektet Nybyen, synes det er merkelig at kommunen krever utbygging av barnehagen.

FJERNT: Kristoffer Gregersen, kommunikasjonsdirektør i Selvaag Bolig, synes det er helt fjernt at byråden krever at barnehagen bygges, men ikke vil ha den.

- Det er helt fjernt at man skal stille krav om at det skal bygges barnehager i store boligprosjekter, og så skal man ikke ha barnehagen. Det kan da ikke være bra for noen, sier kommunikasjonsdirektør Kristoffer Gregersen i Selvaag Bolig til Nettavisen.

Han forteller at de nå vil søke om utsettelse av det såkalte rekkefølgekravet, at barnehagen må står ferdig før boligene overtas, til juni 2019.

- Det er tunge og dyre investeringer, og da må man ha forutsigbarhet for å kunne planlegge. Vi har aldri opplevd noe lignende, sier Gregersen.

- Vil ikke sitte med risikoen

Den andre barnehagen som Espira har fått nei til, skal etter planen bygges i prosjektet Krydderhagen på Hasle. Der har nå utbygger, AF-gruppen, bedt om at Oslo kommune fjerner rekkefølgekravet.

- Våre advokater tolker det slik at det kan oppfattes slik at vi skal ha en barnehage i drift før rekkefølgekravet er oppfylt. Det er kanskje ikke tilstrekkelig at vi har en ferdigattest for en barnehage. Vi ønsker ikke å sitte med den risikoen, sier prosjektleder Espen Friis Jørgensen i AF Eiendom til barnehage.no.

Les også: - Foreldre mer fornøyd med private barnehager

OPPHEVER IKKE: Byråd for oppvekst og kunnskap, Tone Tellevik Dahl (Ap), sier hun ikke kan eller har ønske om å oppheve rekkefølgekravet for barnehagene.

Byråden: - Rekkefølgekravet står

Nettavisen har bedt om en kommentar til saken fra Byråd for oppvekst og kunnskap, Tone Tellevik Dahl (Ap), og har fått følgende svar tilsendt på epost:

«Rekkefølgekravene som bystyret har vedtatt i reguleringen av de to omtalte prosjektene, står fremdeles. Jeg har verken myndighet til eller ønske om å oppheve rekkefølgekravene som bystyret vedtok, men som jeg har sagt tidligere, går vi gjerne i dialog med utbyggerne for å finne en løsning, om utbyggerne ønsker det», skriver byråden.

Byrådsavdelingen for oppvekst og kunnskap, understreker samtidig at utforming av rekkefølgekravet og krav til ferdigstillelse, hører inn under Plan- og bygningsetatens ansvar.

Har du sett denne?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere