RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bygger ut fengslene

Det er nok dømte i soningskøen til å fylle et helt fengsel. Flere fengsler skal bygges ut i løpet av året.

Soningskøen er lang, men den blir kortere, ifølge Justisdepartementet, som viser til tall fra landets seks kriminalomsorgsregioner.

- Det er nedgang i soningskøen på 243 dommer ved utgangen av første kvartal i år. Køen i dag tilsvarer full drift av et fengsel med 505 plasser i ett år. Det er en nedgang på 36 plasser fra nyttår, sier justisminister Odd Einar Dørum ifølge en pressemelding fra departementet.

Hoveddelen av soningskøen er på Østlandet. Regionene Øst og Nordøst har til sammen 53 prosent av dommene i restansen. 75 prosent av køen består av dommer på under 90 dager, med gjennomsnittsdommer på 38 dager.

Justisdepartementet har flere tiltak på trappene for å bringe soningskøen ytterligere ned:

  • Tromsø fengsel ombygges og utvides og er planlagt ferdig juni 2004 med 59 plasser. Det betyr en utvidelse på 25 plasser.
  • Kapasiteten i Oslo fengsel utvides med 23 lukkede plasser fra sommeren 2004.
  • Etablering av til sammen 60 nye plasser ved eksisterende fengsler (Bergen, Nye Kongsvinger og Trondheim) i løpet av annet halvår 2004.
  • Innføring av moderat bruk av fremskutt løslatelse ble innført i 2004: fem dager for dommer under 90 dager og ti dager for dommer på 90 dager eller mer.
  • Fra 2003 ble ordningen med promilleprogram gjort landsomfattende. Dette sammen med bruk av samfunnsstraff vil kunne redusere presset på soningskøen av ubetinget fengselsstraff, håper Justisdepartementet. I 2003 iverksatte kriminalomsorgen 1351 samfunnsstraffdommer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere