RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
I dette huset i Bergen bodde 21 rumenere.
I dette huset i Bergen bodde 21 rumenere. Foto: Emil Weatherhead Breistein (Bergensavisen)

Byråden vil straffe huseiere som lar bygg forfalle

Sist oppdatert:
Kommunen står maktesløse overfor gamle rønner. Nå vil sosialbyråd Eiler Macody Lund å forandre plan- og bygningsloven slik at kommunen kan straffe huseiere som ikke utbedrer hus som forfaller.

BERGEN (Bergensavisen): I flere år har Kalfarveien 20 vært ulovlig tilholdsted for bostedløse. Søndag ble 21 rumenere oppdaget og bortvist fra rønnen der mennesker bor blant rotter, avføring og søppel.

Huseieren sier det er umulig for ham å holde fattige ute av de to livsfarlige husene i Kalfarveien 20 og Forskjønnelsen 4. Han mener kommunen må ta ansvar for deler av slummen Kalfarveien 20 og viser til at de ønsker å rive huset, men forsinkelser i byggesaken gjør at ting drar ut.

Les også: Unge menn bor blant rotter og avføring - midt i Bergen

– Vi låser og stenger dem ute, men disse folkene slår seg gjerne inn gjennom veggen. Vi kommer til å sikre huset en gang til, men jeg tviler på at det hjelper, sier Karsten Aubert som er styreleder i Bergen Fjellsiden AS ,som eier bygget til Bergensavisen.

Vil endre loven

Tirsdag besøkte sosialbyråd Elier Macody Lund (Frp) rønnen i Kalfarveien.

– Det var aldeles grusomt. Huset er en skamplett i Bergen sentrum, og slik kan vi ikke ha det. Problemet er at kommunen ikke har makt til å pålegge huseier å gjøre noe, dersom ikke byggene står i fare for å rase sammen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Sosialbyråd Eiler Macody Lund (Frp) er sjokkert over forholdene ved Kalfarveien 20. – Kommunens står maktesløse overfor rønner som dette. Vi har ikke anledning til å tvinge huseier til å holde huset i stand. Jeg kunne ønske loven ga oss mulighet til det, sier byråden.

– Men det er jo farlig å oppholde seg inne i dem?

– Det er huseieren som er ansvarlig for å sikre eiendommen. Jeg kommer til å be vår jurist å se nærmere på plan- og bygningsloven § 31 for å se om den også kan gjelde sikring inne i huset, sier Macody Lund til Bergensavisen

I loven står det: § 31-3.Sikring og istandsetting. Eier eller den ansvarlige plikter å holde byggverk og installasjoner som omfattes av denne lov i en slik stand at det ikke oppstår fare for skade på, eller vesentlig ulempe for person, eiendom eller miljø, og slik at de ikke virker skjemmende i seg selv eller i forhold til omgivelsene. Blir plikten ikke overholdt, kan kommunen gi pålegg om sikring og istandsetting.

Les også: - Her bor rundt 20 mennesker

Artikkelen fortsetter under bildet.

Seks politibiler dro til adressen like ved Stadsporten i Kalfarveien i Bergen da det ble klart at det oppholdt seg 20 rumenere i et forlatt bygg.

Macody Lund er frustert over at kommunen ikke har noen sanksjonsmidler utover å gi pålegg til huseiere som lar husene sine forfalle.

– Det går rett og slett ikke an. Det er Kalfarveien 20 et tydelig eksempel på. Jeg kommer til å ta kontakt med departementet med innspill til hvordan man bør endre loven. Jeg mener kommunen bør ha mulighet til å sanksjonere mot huseiere som lar husene sine forfalle slik vi ser her. Jeg mener det er et hull loven som må tettes, sier Macody Lund. 

Artikkelen fortsetter under bildet.

Et hjem, eller?

– Blir feil å straffe huseier

Aubert har forståelse for at byrådens frustrasjon, men mener det blir feil å dersom kommunen skal straffe huseier.

– Vi venter på en rivningstillatelse fra kommunen. Det blir jo helt tullete dersom vi skal utbedre et hus som skal rives. Jeg ser selvfølgelig at det er uheldig at bostedsløse tar seg inn i hus som forfaller, men jeg er usikker på om en lovendring vil hjelpe. Fattige folk vil alltid finne nye steder å oppholde seg, sier Aubert.

Politiet kastet dem ut, men timer senere var rumenerne tilbake i den falleferdige rønnen Kalfarveien 20

Det renner over av søppel inne i boligene.


Les flere saker hos Bergensavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere