Politikerne i Oslo og Akershus er allerede enige om bomring og prising av den. Nå utreder de en ny avgift for bensin- og dieselbiler. Bakgrunnen er at Stortinget har gitt Oslo muligheten til å innføre lavutslippssoner.

Les også: Frp: Aps skatteopplegg «knyttneve mot vanlige folk»

Byrådet jobber nå med hvordan avgiften skal utformes og hvem som skal omfattes av den, skriver Aftenposten.

Tunge kjøretøy først

Ifølge avisa ønsker byrådet å innføre en avgift for tunge kjøretøy først, og det helst allerede i år.

- Den faglige utredningen vi har fått utarbeidet, anbefaler å starte med tunge kjøretøy uten Euro VI-motor, siden de forurenser mest, sier samferdsels- og miljøbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) til Aftenposten.

Les også: Nå er det dieselforbud på Oslo-veiene

I 2015 gikk det borgerlige byrådet med Høyre og Venstre inn for dieselforbud på dager med høy luftforurensing og lavutslippssoner. De antydet stenging av Oslo sentrum for dieselbiler innenfor Ring 2, eventuelt Ring 1 og samtidig øke kapasiteten på kollektivtransporten. Da hadde Stortinget vedtatt en endring i Vegtrafikkloven som ga hver enkelt kommune mulighet til å innføre lavutslippssoner.

Det sittende byrådet må ha støtte fra minst ett av partiene i opposisjon for å gjennomføre en ny avgift.

Forsøkte dieselforbud

I januar innførte Oslo kommune dieselforbud på kommunale veier etter en periode med høy forurensning. Forbudet ble opphevet etter tolv timer.

I løpet av de tolv timene parkerte i alt 20.000 bilister dieselbilen, ifølge byrådsleder Raymond Johansen, som sa seg fornøyd med resultatet.

Les også: Vil fjerne Norges mest trafikkerte vei

Les også: Bør du velge elbil, hybrid, diesel, bensin eller hydrogen?