- For meg er den skandinaviske modellen det store samfunnsideal. Dere må virkelig verne om den. Når dere klager over tingenes tilstand, så skyldes det simpelthen at dere ikke har forsøkt å bo andre steder enn i velferdsstatens innerste hjertekammer.

Det sier den kjente forfatteren, økonomen og økonomiprofessoren Ha-Joon Chang til danske Politiken.

Les også: Blåblå velgere sier ja til mer skatt for å få mer velferd

Stor vekst tross høy velferd

Chang foreleser ved Campridge University. Han har vært konsulent for Verdensbanken, Asian Development Bank og European Investment Bank. I 2013 ble han rangert som en av verdens 20 store tenkere av Prospect magazine.

Chang påpeker at de skandinaviske landene, til tross for stor velferd, har hatt en like stor økonomisk vekst som USA de siste 50 årene.

I tillegg er befolkningen også mer tilfreds og mer omstillingsdyktige, fordi man kan skifte jobb uten for store økonomiske omkostninger.

- Kapitalistene og økonomene har skylden

Chang sier til Politiken at man bør slutte å peke på flyktninger som årsaken til dårligere velferd. Han mener at finanssektoren, økonomene og alle kapitalistene har skylden. At besparelser i velferdssystemene må ses i sammenheng med økende forskjeller mellom rike og fattige.

Les: Innvandringsminister Listhaug: - Klart jeg er bekymret for mine barns framtid

- Det er forretningseliten og finanssektoren som bør ta æren for Europas ulykke. De har skapt utrygghet. De siste tiårene har dessverre vist oss at Europas befolkning betrakter økonomer som man betraktet katolske prester i middelalderen, sier Chang til Politiken.

Ingen tro på trickle down

Han mener at finanseliten på sin side på samme måte forsøker å beholde makten over økonomien ved å fremheve hvor vanskelig og komplisert økonomiske prosesser er.