OSLO TINGRETT (Nettavisen): I 2013 kom Oslo politidistrikt med rapporten «Oslo 2022 - Fremtidens kriminalitetsutfordringer».

Eirik Jensen bidro til rapporten i en prosjektgruppe med tre andre kollegaer. I tillegg deltok en styringsgruppe bestående ulike polititopper i Oslo.

Cappelen forklarer seg tirsdag, følg direkte nederst i artikkelen

I rapporten kommer det tidlig frem at en av utfordringene Oslo står ovenfor er import av narkotika. I rapporten heter det blant annet:

«(...). Eksempelvis er det i gatemarkedet i Oslo sentrum et flertall av selgere med afrikansk opprinnelse. Mye tyder på marokkanske narkotikaorganisasjoner styrt fra Nederland allerede har overtatt store deler av hasjisjmarkedet i vår region. En utvikling som i stadig større grad gjør seg gjeldende for andre typer illegale varer og tjenester.»

Les også: Jensen innrømmer å ha mottatt klokkegave av Cappelen

- Ville ramme andre

Både Jensen og Gjermund Cappelen er tiltalt for grov narkotikakriminalitet og grov korrupsjon. Jensen har hele tiden nektet straffskyld, Cappelen erkjenner lovbruddene.

Hasjbaronen Cappelen deltok i møter med politiet i forbindelse med utarbeiding av rapporten om kriminalitetsbekjempelse i fremtiden.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ring 02060. Vi kan legge til rette for kryptert kommunikasjon dersom ønskelig.

Les også: Elden ber Spesialenheten etterforske informantbruk

Året rapporten kom ut, i 2013, stod Cappelen bak smugling av 1,2 tonn hasj til Norge.

- Cappelen fortalte om marokkanske narkotikaorganisasjoner for å avlede oppmerksomheten bort fra ham selv, og samarbeidet han hadde med Jensen, sier Cappelens forsvarer Benedict de Vibe til Nettavisen.

- Dette var noe som ble sagt fra ham, men det var bare tull. Cappelen ønsket å ramme andre grupper som stod bak hasjinnførsel. Det var agendaen med å gi uriktige opplysninger.

Les også: Cappelen hevder Jensen samarbeidet med torpedoer for å få inn narkopenger

(artikkelen fortsetter under videoen som viser et beslag tollerne gjorde av 177 kilo Cappelen-Hasj i juni 2012)

HTML EMBED
embedNAvideo("bpekaalCMxieFHfXk_g3Gw", false)

- Jensen visste

- Visste Jensen om at opplysningene i rapporten ikke skulle ha vært riktige?

- Det var ikke viktig for meg å ta det opp i retten, men det er Cappelens opplysninger som står i rapporten, jeg siterte det og leste det opp i retten. Dette er bare tullehistorier.

Les også: Politiet kobler Jensen til Bandidos-hasj

- Ifølge Cappelen visste Jensen utmerket godt at dette ikke stemte, og dette er noe han kommer til å forklare seg om i retten.

Jensen og Cappelen har vidt forskjellige versjoner av deres kontakt gjennom 20 år, og rettssaken er en real kamp om troverdighet. Jensen mener Cappelen utelukkende har vært hans informant, mens Cappelen hele tiden har hevdet at Jensen var en viktig medhjelper for å smugle inn tonnevis med hasj.

Les også: Jensen gjemte våpen i skittentøyskurv og plastkasse

Jensen ønsker ikke å kommentere påstandene fra Cappelen, men den ene av forsvarerne, Arild Holden, tilbakeviser at det stemmer at Jensen bevisst har oppgitt feilaktige opplysninger i rapporten.

- Min kommentar til dette er at jeg overhodet ikke har noen forståelse for en slik anførsel. Det er grunnløs, sier han til Nettavisen.

- Er det analyser eller rapporter som kan dokumentere at Jensens bidrag til innhold i rapporten er riktig?

- Vi har konkrete saker med domfellelser som kan belyse dette. Hvis det er behov for det kan vi legge dette frem i retten, sier Holden.

- Jensen mener trenden med marokkanske nettverk er noe han har sett i flere saker. Det er kontrollerbare ting, så dette er realiteter.

(artikkelen fortsetter under videoen som viser politiets spaning på Cappelen)

HTML EMBED
embedNAvideo("FmB5gfaU_DuhEuX3Uzs9CQ", false)

Cappelen forklarer seg tirsdag

Spesialenheten ønsker å si lite om saken.

- Jeg forholder meg til opplysninger som kommer frem i retten, og det som blir sagt her, sier nestleder Guro Glærum Kleppe til Nettavisen.

- Rapporten har vel vært en del av deres etterforskning, som har dannet grunnlag for tiltalen. Dette er vel relevant?

- Jeg har ingen kommentarer til dette nå.

Les også: Jensen innrømmer å ha løyet i avhør

Cappelen starter sin forklaring i retten tirsdag morgen. Det er ventet at han vil komme med en rekke påstander som er helt forskjellig fra det Jensen har forklart om SMS-er, oppussinger, klokkegaver og den omfattende hasjimporten.

(Videoen under viser en razzia av en garasje hvor politiet beslagla 109 kilo av Cappelens hasj)

HTML EMBED
embedNAvideo("Qt7lAEZwsRvatVF9mid_Xw", false)