*Nettavisen* Nyheter.

Cappelen tiltalt for mafiavirksomhet - 49 vitner kalt inn

SIKTET: Gjermund Cappelen er tiltalt etter mafiaparagrafen sammen med to andre personer. Politiet har gjort en rekke beslag, deriblant flere hundre kilo hasj, et stort antall våpen og verdisaker.

Politiet vil inndra til sammen 54 millioner kroner fra narkobaronen, som erkjenner straffskyld for grov narkotikakriminalitet. To av de tiltalte møtte ikke i retten.

14.09.15 09:33

I dag startet rettssaken mot Gjermund Cappelen, mest kjent for angivelig å ha vært informant for den korrupsjonssiktede polititoppen Eirik Jensen.

Totalt er åtte personer tiltalt for grov narkotikakriminalitet, oppbevaring av våpen og heleri av millionbeløp.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ring 02060.

To av de tiltalte møtte ikke i retten. En 51 år gammel mann har gyldig sykmelding, meddelte rettens dommer da saken starter i Asker og Bærum tingrett.

Ulovlig rettsfravær

En annen av de tiltalte, en mann på 38 år, har derimot ikke gyldig fravær og har unnlatt å møte i retten.

- Jeg har konferert med min klient tre ganger siden 26. mai, og har fått tilbakemelding om at tiltaleerklæringen ikke er signert, sier mannens forsvarer Fridtjof Feydt til rettens dommer.

Saken som starter i Asker og Bærum tingrett i dag omhandler Gjermund Cappelen og syv andre i et omfattende narkotikanettverk. Narkobaronen Cappelen har drevet med import og salg av hasj siden 90-tallet.

– Sjelden med så mange vitner

Politiet har anslått en fortjeneste på rundt 120 millioner kroner på den kriminelle virksomheten.

Klikk på bildet for å forstørre.

Edvard Munchs maleri «Selvportrett med knokkelarm» fra 1895 ble beslaglagt hos Cappelen. Foto: Munchmuseet/Google Art Projects

Hele 49 vitner er kalt inn til retten, og det er satt av seks uker til saken.

– Det hører med til sjeldenhetene at det er så mange vitner, sier statsadvokat ved Oslo statsadvokatembeter Lars Erik Alfheim, til Nettavisen.

19. desember 2013 ble Cappelen pågrepet av politiet i sitt hjem. Her ble blant annet et våpen beslaglagt. Neste dag ble han varetektsfengslet i all hemmelighet i Asker og Bærum tingrett.

– Han angrer på det han har gjort. Han er kommet til en erkjennelse av det store omfanget, og hvor samfunnsskadelig hans virksomhet har vært, sier Cappelens forsvarer Benedict de Vibe til Nettavisen.

– Denne erkjennelsen fikk han ganske raskt i etter at han ble pågrepet, og så har modnet det i den første tiden han satt i varetekt.

Les også: Innrømmet i avhør: – Skal ha smuglet 30 tonn hasj

Les også: – Finansrådgivere i Sveits avhørt om Gjermund Cappelen

Beslaglagt millionbeløp og verdisaker

I den svært komplekse saken, har politiet gjort en rekke beslag:

Klikk på bildet for å forstørre.

Det var en pistol tilsvarende denne Browning 22 som ble beslaglagt hjemme hos Cappelen 19. desember 2013. Foto: Bob Adams

  • Flere hundre kilo hasj.
  • 114 flasker metadon.
  • Over 5,5 millioner kroner i kontanter.
  • Det som skal være narkotikaregnskap.
  • Et titalls antall våpen.
  • Smykker til en verdi av 1.326.000 kroner.
  • Klokker til en verdi av over to millioner kroner.
  • Aksjer, klær, vesker, datautstyr med en verdi på 800.000 kroner.
  • Et Munch-maleri.


– Denne saken har vært forberedt på samme måte som de aller fleste andre saker. Forskjellen er nok omfanget, det er flere mennesker involvert og at det går over en lenger tidsperiode. I tillegg er det snakk om større mengder med stoff, sier Alfheim.

Les også: Politiet vil tiltale Gjermund Cappelen

Les også: Eirik Jensen: – Jeg tror ikke jeg blir dømt

Klikk på bildet for å forstørre.

Statsadvokat Lars Erik Alfheim Foto: Terje Bendiksby/NTB Scanpix

Cappelen skal i en årrekke ha smuglet over 100 partier hasj til Norge, noe som kommer frem i en av de tidligere fengslingskjennelsene. I avhør har han erkjent å ha smuglet til sammen mellom 20-25 tonn hasj.

Av bevis har politiet analyser av beslaglagte partier med narkotika, bilder, vitneførsel, spaningsrapporter, telekommunikasjon, beslaglagte notater, narkotikabeslag, verdibeslag og et omfattende våpenbeslag.

Cappelen hevder å ha samarbeidet med polititopp

Cappelen skal ha klart å unngå å bli tatt av politiet angivelig fordi han fikk hjelp av polititoppen Jensen. Saken som starter i retten i dag er en separat sak, men med forgreininger til korrupsjonssaken mot Jensen, som hele tiden har nektet straffskyld.

Klikk på bildet for å forstørre.

Benedict de Vibe - forsvarer for Gjermund Cappelen Foto: Farid Ighoubah/Nettavisen

I disse dager går Riksadvokatembetet gjennom etterforskningsmaterialet til Spesialenheten for politisaker, i Jensen-saken, for å vurdere om det skal tas ut tiltale. Dersom det blir tiltale er en ny rettssak mot Cappelen og Jensen planlagt berammet i løpet av 2016.

Jensen er heller ikke kalt inn som vitne i rettssaken som starter i dag.

–Jeg tror knapt Jensen sitt navn blir nevnt. Det dreier seg heller ikke om ham. I denne saken handler det utelukkende om hva som skjedde med de 1400 kiloene hasj etter at de ble innført til Norge, forklarer de Vibe til Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.