RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

NEDSTEMT: Frps bystyremedlem Carl I. Hagen vil forby hijab på skolen, men ble nedstemt i Oslo bystyre.
NEDSTEMT: Frps bystyremedlem Carl I. Hagen vil forby hijab på skolen, men ble nedstemt i Oslo bystyre. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

Carl I. Hagen tapte kampen om hijabforbud i skolen

Sist oppdatert:
- Jeg er veldig forbauset, sier Hagen etter hijab-nederlaget.

Carl I. Hagen fremmet onsdag kveld et privat forslag i Oslo bystyre, om å forby hijab på kommunens barne- og ungdomsskoler.

Hagen mente kommunen hadde full adgang til å innføre et forbud, men ble nedstemt i bystyret. Han fikk bare støtte fra eget parti.

- Jeg er veldig forbauset over at man tar mer hensyn til foreldrene enn barnas beste, sier Hagen til Nettavisen.

Les også: Carl I. Hagen vil forby religiøse symboler på kommunale arbeidsplasser

- Dette er jo barn

Den tidligere Frp-formannen påpekte i forlaget at hijaben «hemmer fri utfoldelse hos barn», og ikke er et naturlig plagg for lekende skolebarn.

- At voksne skal få bestemme at de skal ha på seg hijab, er helt greit, men dette er jo barn. Jeg er litt sjokkert over Høyre, Venstre og KrF som snakker om ytringsfrihet og religionsfrihet når det dreier seg om hva du pådytter barna dine, sier Hagen.

«Hijab har ingenting i en barneskole å gjøre. Det finnes ingen holdbare argumenter for at seksårige jenter skal gå med hijab som når dem til brystet. Enkelte ganger helt ned til midjen. Hijaben er ikke skapt for barn. (...) Hijab frarøver barn deres barndom», står det i Hagens forslag.

- Jeg mener hijaben er i strid med barnevernlovgivningen, at det er grov omsorgssvikt av foreldre å pådytte små jenter en hijab, sa han i møtet.

Les også: Carl I. Hagen: - Enig i alt Trump sa

Tar saken til Stortinget

Hagen sier han nå vil ta hijab-saken videre til Stortinget.

- Jeg vil prøve å få noen av mine til å stille spørsmål om saken til kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, sier han til Nettavisen.

I et brev til Oslo kommune i mars, skriver nemlig Kunnskapsdepartementet at det ikke er hjemmel i opplæringsloven til å forby hijab i skolen.

«Kunnskapsdepartementet kan på bakgrunn av dette ikke se at det har skjedd noe som gjør at Lovavdelingens uttalelse fra 2010 ikke kan legges til grunn. Departementet legger derfor fortsatt til grunn at et forbud mot hijab i skolen for det første er tvilsomt med tanke på forholdet til religionsfriheten og for det andre i alle tilfeller vil forutsette hjemmel i lov. Opplæringsloven §2-9 og §3-7 (om ordensreglement) er i en slik sammenheng ikke hjemmel god nok.», skrev departementet.

Hagen mener imidlertid at det lovmessige er «meget tvilsomt».

Les også: Hagen om Hafslund-kjøp: Ubegripelig av «Røde Raymond»

(Artikkelen fortsetter under bildet)

VIL FORBY: Carl I. Hagen mener hijab hemmer fri utfoldelse hos barn, og ikke er et naturlig plagg for lekende skolebarn.

SV: - Må ikke rive av hodeplaggene

KrFs gruppeleder i Oslo bystyre, Erik Lunde, advarte mot et hijab-forbud i bystyremøtet.

- Det er viktig at vi sier et tydelig nei til et forbud mot hijab. Det handler om ytringsfrihet, og det handler om grunnleggende trosfrihet. Det burde optimalt sett hele bystyret slutte opp om, sa Lunde, og påpekte:

- Det å tillate noe man ikke liker, det å ikke forby noe man ikke liker, det å klare å leve med at andre er annerledes og tar andre valg, det handler om helt grunnleggende menneskerettigheter. Det handler om friheten til å være den man er, sa han.

SV støttet KrF, som mente konsekvensene av Hagens forslag var store.

- Jeg synes ikke jeg som politiker skal overprøve barn og foreldre i hva barna skal ha på seg, og jeg synes vi skal være spesielt varsomme med å bruke forbud og andre tiltak. Det risikerer at vi begrenser barns mulighet til å delta i fellesskapet, sa Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) i debatten.

- Vi er ulike og kommer fra ulike hjem. Det å respektere hverandre er det første vi må gjøre for å sikre en god dialog og samarbeid. Vi må stole på hverandre, ikke rive av hverandre hodeplaggene, mistenkeliggjøre hverandre og etterpå kreve dialog og samarbeid, sa hun.

Vil også forby på jobb

Hagen har også fremmet et annet forslag til Oslo bystyre, om å forby politiske, filosofiske og religiøse symboler på kommunale arbeidsplasser.

Dette forslaget blir behandlet etter sommeren.

- De kan godt har hijab, store kors og turban til de kommer på jobb, men på jobben skal de være nøytrale, mener Hagen.


Kjenner du noen som snakker arabisk? Tips gjerne om at denne saken, og flere av våre andre nyheter, også kan leses på arabisk.
تستطيعقراءة هذا الخبر بالعربيةايض

Har du sett denne?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere