Gå til sidens hovedinnhold

Carl I. Hagen tilbake på skolebenken

STORTINGET (TV 2 NETTAVISEN): Frp-formann Carl I. Hagen ble plassert tilbake på skolebenken da Frp og SV arrangerte klimaseminar på Stortinget i ettermiddag.

Fremskrittspartiet inngikk et noe uvanlig samarbeid med Sosialistisk Venstreparti da de sammen arrangerte klimaseminar på Stortinget i ettermiddag. Anledningen for seminaret var at Kyoto-avtalen trådte i kraft i dag, og at Carl I. Hagen tidligere har uttalt at klimarapporter ikke er til å stolte på.

- Anledningen for seminaret er en uttalelse fra Carl I. Hagen som bedyrer at klimarapporter er for dumt. Vi bestemte oss for å lage et klimaseminar, og Frp takket ja til invitasjonen. Sammen har vi invitert fire eksperter på hvert sitt område for å gi oss en bred gjennomgang av klimaproblematikken, sa nestlederen i SV, Øystein Djupedal.

Forskerne uenige
I løpet av seminaret presenterte Pål Prestrud fra CICERO, solfysiker Pål Brekke, professor i fysisk geografi Ole Humlum og direktør for Bjerknessenteret Eystein Jansen flere forklaringer for hvorfor vi opplever skiftende klimatrender.

- FNs klimapanel slår fast at en stor del av klimaendringene er menneskeskapt. Det som også er klart er at temperaturen på kloden vil øke lenge etter at vi har redusert utslippene. At vi opplever drivhuseffekt er det ingen tvil om, sa Pål Prestrud.

Solforsker Pål Brekke pekte på solens innvirkning på klimaet.

- Solen er mer aktiv nå enn på flere tusen år. Kan denne store solaktiviteten gi klimaendringer?, sa Brekke, og la frem flere argumenter som bygget opp om denne teorien.

Klimasvingninger
Professor Ole Humlum trakk frem at vi har opplevd store klimaendringer tidligere.

- Ser vi på dette i et tusenårs-perspektiv, ser vi at det har vært store klimaendringer tidligere, uten at co2 har fått skylden. Kanskje er fokuset på co2-nivået overvurdert?, sa Humlum.

Eystein Jansen imøtegikk det og sa at co2-nivået ikke har vært høyere på de siste 800.000 årene!

- Vi må trolig 20 millioner år tilbake for å finne et høyere nivå av co2 enn det vi har nå. Spørsmålet er hvor langt vi kan strekke oss før vi får skader som ikke kan gjenopprettes. Klimaendringene som har skjedd de seneste tiårene kan vanskelig forklares uten å peke på at de skyldes menneskelige faktorer, sa Jansen.

- Kanskje demninger?
Frp-formann Carl I. Hagen kjøper ikke uten videre argumentene fra forskere som mener klimaendringene bærer galt av sted.

- Arktis har ikke vært så kald på 50 år! Jeg tror det er viktig å se på de lange trendene gjennom hundrevis av år, ikke plukke ut noen tiår som tilfeldigvis passer inn. Det koster verdenssamfunnet 150 milliarder dollar å gjennomføre Kyoto-avtalen, og det er for å gjennomføre noe som muligens kan være et problem. Hadde det ikke vært mye bedre å bruke disse pengene på ting vi vet definitivt er et problem? Så som rent drikkevann, god helse og utdanning til de som trenger det i u-land, foreslo Hagen.

Han utfordret forskerne til å finne ut hvor mye det heller ville koste å tilpasse seg klimaendringene, som for eksempel høyere vannstand.

- Kan vi tilpasse oss en høyere vannstand, la oss si på fem meter? Hva vil det ha å si for Norge? I Nederland har de jo klart å bygge demninger. Kan ikke vi gjøre det samme?, sa Carl I. Hagen.

Reklame

Denne eksklusive motebutikken har salg bare én gang i året

Kommentarer til denne saken