Gå til sidens hovedinnhold

Catalin og Thomas bestemte seg for å gifte seg på et uvanlig sted

- Vi syns dette er en ganske glimrende måte å feire kjærligheten på, sier brudeparet om det historiske giftemålet.

Brudeparet ankommer Rådhusplassen, begge i mørk dress og hånd i hånd. I stedet for å gå mot Rådhuset som så mange andre brudepar har gjort tidligere går de målrettet mot Pride Park. For første gang i Oslo Prides historie er det nå mulig å gifte seg på festivalområdet.

- Vi syns dette er en ganske glimrende måte å feire kjærligheten på, midt i blant masse festglade mennesker. Og likevel er det intimt, enkelt og pent, sier Thomas Bratlie som skal gifte seg med Catalin Nutu.

De to spente brudgommene forteller at de egentlig ville at bryllupet skulle skje i stillhet med bare de to i Paris, men ventelisten var så lang og de ville ikke vente lenger.

Brudeparet har laget en spilleliste til anledingen og Catalin gir klare instrukser om at den skal spilles fra sang nummer fire. Ikke lenge etter kan gjestene høre lyden av Y.M.C.A..

-Vi ville ha litt sånn homo-tema, så vi har samlet alle disse klassiske homosangene, sier Thomas.

Første i Norge

Det er Humanistforbundet som står for vielsene i Pride Park.

- Jeg så at Göteborg Pride pleier å ha vielser og tenkte at det var noe morsomt og kjempehyggelig vi også kunne gjøre, sier organisasjonsekretær i Humanistforbundet Monica Husum Nilsen.

Hun håper dette er begynnelsen på en ny tradisjon.

- Dette er jo første året, men hvis det blir vellykket gjør vi det igjen. Det har vært stor pågang, og jeg håper at til neste år får alle de som vil muligheten til å gifte seg i Pride Park, sier Husum Nilsen.

Hun understreker at Humanistforbundets sermonier er tro og livssynsnøytrale og at det er opp til hvert enkelt brudepar hvordan de vil gjøre det med innslag og lignende.

- En rettighet alle burde ha

Thomas og Catalin går smilende hånd i hånd opp den røde løperen på teltgulvet hvor vigsler Åsta Pedersen Elden står i enden og venter på dem.

Kjære brudepar, dere har kommet hit i dag for å bli viet til ektepar, begynner hun. Og før brudeparet har rukket å tenke over at de har gitt hverandre sitt ja og utvekslet ringer er det over.

- Det er herlig å få lov til å være med på dette. Det er viktig for oss å vise at dette er en rettighet alle burde ha. Uansett kjønn, sier Pedersen Elden som skal vie fire par denne dagen.

Det var Humanistforbundet som først som fikk vigselskopmetanse for likekjønnede da det ble lov i Norge.

Brudeparet selv er også takknemlige for at de får lov til å gifte seg på denne måten.

- Dette er også litt for å "make a statement" med tanke på at kirken sa nei til å vigsle homofile og stengte dørene for oss, sier Catalin.

- Men først og fremst syns vi dette var et fint sted og en fin dag, legger han til.

Les også: - Dette får du neppe se i Gaza

Les også: Homofest for 40.000

Les også: Horne åpner homofestival

Reklame

Black Week: 10 superkupp du bør sjekke ut