*Nettavisen* Nyheter.

Caterina brøt med Engleskolen: - Det er noe forbanna bullshit

Prinsesse Märtha Louise (t.v.) og Elisabeth Samnøy driver Engleskolen og er forfatterne bak boken «Møt din Skytsengel». Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)

- Jeg fikk nok av ansvarsfraskrivelsen, sier Caterina Cattaneo.

17.12.15 16:20

Forfatter Caterina Cattaneo var en av elevene i det første kullet engleskoleelever, og beskriver det første året som et av de lykkeligste i livet sitt. Hun brøt med skolen allikevel da hun en dag fikk nok, melder Fri tanke.

- Det var en gradvis greie for meg. Det skjedde også gradvis at jeg brøt ut, sier Cattaneo til Nettavisen.

Ikke enig i ansvarsfraskrivelse

Prinsesse Märtha Louise og Elisabeth Samnøy startet «Engleskolen», Astarte Education, i 2007. Astarte har senere endret navn til Soulspring og tilbyr kurs innen spritiualitet, meditasjon, healing og reading.

Märtha Louise fikk mye oppmerksomhet da hun sto frem som synsk og sa hun kunne kommunisere med de døde og se engler.

En av grunnene til at Cattaneo fikk nok, er at det ved healing er pasienten selv som er ansvarlig for sin eventuelle tilfriskning.

Klikk på bildet for å forstørre.

Forfatter Caterina Cattaneo. Foto: Juritzen Forlag

- Det var ved ansvarsfraskrivelsen at det begynte. I alternative behandlingsmetoder er det veldig mye ansvarsfraskrivelse. Det er ikke bare Engleskolen som driver med dette. Alternative terapeuter har ofte en retorikk som går på at det er din egen feil hvis du ikke blir frisk. Det er uangripelig for det kommer fra alle kanter. Du har ikke lyst til å forlate det alternative miljøet fordi du blir sett på den som er reddere, teitere eller mindre flink enn de andre, sier Cattaneo.

Hun mener det er uhørt at skylden legges på klientene dersom de ikke opplever noen sykdomsforbedring.

- Hvis jeg kaller meg terapeut og det kommer et menneske med vondt i hoften til meg for å få healing, er det allerede i gang en usynlig kontrakt mellom oss. Personen kommer til meg for å få healing. Jeg skal heale denne personen. Jeg kan ikke si til pasienten at det ikke går fordi «du har masse frykt i deg».

Tror ikke vi har valgt vår egen skjebne

Det som senere fikk begeret til å renne over for Cattaneo, var forestillingen om astrallegemer og at sjelen er ute i universet både før og etter at vi er født og at man selv velger hva man skal jobbe med i neste liv ut fra ting man har uoppgjort.

- Det blir sekterisk. Jeg skal ikke gjøre meg noe bedre enn jeg er – jeg har brutt før og kommet krypende tilbake. Det er ikke lett.

Hun kunne ikke unngå å spørre seg selv om dette betydde at alle har valgt livene sine selv, også AIDS-syke barn og mennesker i stor nød.

- I 2008 dro jeg til Sør-Afrika og jobbet frivillig med AIDS-syke barn. Jeg reiste rundt i bushen med Mari Maurstads fadderorganisasjon og dro mye ut alene for å finne disse barna. Det førte med seg ganske mye da jeg kom hjem igjen. Jeg ser hvor privilegerte vi er. Jeg ser at å skulle tre mine tanker nedover hodet på mennesker som trenger utdannelse, kvinnefrigjøring og sekularitet er feil, sier hun.

- Jeg har sett hva disse lidelsene gjør med mennesker, og jeg ser hva som skjer når de får mat. At noen forteller meg at du selv bestemmer livet ditt i astralverdenen, blir helt feil. Disse barna – hver og enkelt av disse skjebnene – jeg synes det er noe forbanna bullshit.

Stilte for mange spørsmål

Det skal sies at Caterina betegner det første året på Engleskolen som et år der hun følte samhold og fellesskap. Allikevel var hun hele tiden en av dem som stilte spørsmål ved mye av det som ble sagt.

- Jeg fikk ord på meg for å være den som stilte for mange spørsmål. Det ble sagt «Caterina, du må legge igjen intellektet ditt ute». Det var som om det at jeg brukte intellektet mitt gjorde at jeg ikke var på samme frekvens som de andre, der de tenkte med sjelen og jeg vet ikke hva, sier Caterina Cattaneo.

Hun forteller at hun, da hun sa hun ville ut av skolen, måtte inn til intervju.

- Jeg ble kalt inn på teppet og det var ikke ålreit. Jeg tok med meg en gave og sa at alt var bra selv om jeg sluttet, og så tok det mange år. Det å stå frem er ikke noe gøy.

Var på bunnen

Bakgrunnen for at Caterina Cattaneo i utgangspunktet søkte seg til Engleskolen, er en lang historie.

- Det var en grunn til at jeg startet på engleskolen. Det var et sitat jeg sa den første tiden som de brukte i boken sin som sitt eget. Jeg sa at jeg tror det finnes et bredbånd der ute som alle kan koble seg på, men vi har mistet evnen. Det handler også om placebo – at kroppen vår har en egen evne til å heles av seg selv. Jeg sier ikke at man kan tenke seg frisk av alt. Lege Jørgen Skavlan spør om hvorfor legene har gitt vekk den sterkeste medisinen som finnes til alternative behandlere – nemlig placebo. Det er sant.

Hun har vært utsatt for to alvorlige ulykker - hun mistet nesten livet i en nesten-drukningsulykke der hun lå en halvtime under vann. Senere havnet hun i en frontkollisjon i 80 kilometer i timen. Hun ble halvveis invalid og brukte mer enn ti år før hun var tilbake på beina igjen. Men hun måtte lære å leve med smertene sine.

Hun ble delvis ufør etter siste ulykken. Det passet ikke henne og tankemønsteret hennes og gjorde at hun ble deprimert og sluttet å tilbringe tid med venner.

Hun fant trøst i det alternative fordi det ga henne svar om at hun ville bli frisk igjen om hun bare gjorde det riktige.

- Det handler om å være på et sted hvor du trår og trår og ikke kommer videre. Du kommer ikke på det punktet jeg var ved å ha gått på veggen én gang - du kommer dit når du har gått på veggen 750.000 ganger og ikke har noen flere verktøy igjen, sier Cattaneo om hvorfor hun ved en tilfeldighet søkte seg til Engleskolen senere.

Tror ikke på healing

- Hvis jeg hadde vært deprimert og syk, slik jeg var da jeg startet på skolen, og kommer inn til en alternativ behandler som ber meg om å sette ned, som stryker meg på ryggen - da hadde det startet noe i meg. For da blir seg sett. I den kraften å bli sett av noen, tror jeg det starter en healing.

Hun mener imidlertid at de aller fleste med kroniske sykdommer ikke har noen fordeler av healing, og at de resterende uansett ville blitt bedre, eller blir bedre på grunn av placebo.

- Jeg er forfatter selv og jeg ser hvordan det å se og snakke med mennesker virker inn på folk. Jeg tror det å føre en sunn livsstil er bra. Men jeg tror ikke på healing per se. Jeg tror ikke du kan ta meg på kroppen og fjerne det som gjør vondt.

Nettavisen har vært i kontakt med Engleskolen, som ikke ønsker å kommentere saken.

Les også: Så mye tjener Märtha Louise på englene

Saken oppdateres.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.