RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Cecilie utfordrer livsfarlige K2

Sist oppdatert:
Seks kvinner har vært på toppen av K2. Tre døde på vei ned. Nå vil norske Cecilie Skog utfordre det dødelige fjellet.

I mai 2004 klatret Cecilie Skog (30) til toppen av Mount Everest. Den drevne klatreren jobber som guide i Hvitserk og har blant annet besteget Cho Oyu i Himalaya (8.201 meter), Mt. McKinley i Nord-Amerika og The White Sentinel i Argentina.

Til sommeren vil hun forsøke å nå toppen av det fryktede fjellet K2 sammen med Trym Sæland, Simen Mørdre og kjæresten Rolf Bae. I tillegg skal Per Henry Knudsen være med som basecamp manager.

- Vil minimalisere fare
I sommer klatret spanske Edurne Pasaban til toppen av K2. Fem kvinner hadde gjort det før henne, men Pasaban er den eneste som lever til å fortelle historien. Tre av kvinnene døde på vei ned fra K2. To andre døde på andre fjell.

- Jeg føler med helt fin, virkelig. Jeg kommer bare til å miste to tær. Jeg skal opereres neste uke, og de to tærne er ikke de mest viktige, sa hun til K2climb.net i september.

Cecilie Skog er svært klar over at det hun begir seg ut på er farlig, men føler likevel ikke at hun utfordrer døden.

- Vår jobb på fjellet vil være å minimalisere faren for at noe går galt, jobbe fokusert og ikke la ønsket om å komme på toppen prege valgene vi tar. Vi må være tålmodige, vente til fjellet slipper oss til. Samtidig er været på K2 såpass krevende at du er nødt til å være litt pushy. Du må utnytte hver minste mulighet til progresjon, sier Cecilie Skog til bladet Fri Flyt.

Kvinnene på K2

Wanda Rutkiewicz, Liliane Barrard, Julie Tullis, Chantal Mauduit, Alison Hargreaves hadde alle vært på K2 før Edurne Pasaban i fjor nådde toppen.

Wanda Rutkiewicz og Liliane Barrard nådde K2-toppen sammen i 1986. Barrard falt i døden på vei ned. Rutkiewicz døde senere på et annet fjell.

I 1986 nådde også engelske Julie Tullis toppen. Hun døde av utmattelse på vei ned etter at hun hadde sittet fast i fjellet i tre dager på grunn av dårlig vær.

Franske Chantal Mauduit nådde toppen i 1992. Hun ble snøblind på toppen og matte bli hjulpet ned. Tross den dramatiske nedstigningen fra K2 fortsatte hun å klatre, og døde Dhaulagiri i 1998.

I 1995 nådde Alison Hargreaves toppen av K2. Hun døde også på vei ned.

Kilde: K2Climb.net

De harde fakta
K2 er 200 meter lavere enn Mount Everest, men er langt tøffere å klatre.

Mens cirka 1400 mennesker har besteget Mount Everest, har rundt 200 vært på toppen av Chogori (Fjellenes Konge) som det kalles på lokalspråket. 53 mennesker har omkommet på fjellet. Og for kvinner er statistikken som sagt langt fra pen. Halvparten av de som har nådd toppen, døde på nedturen. Det er ikke uten grunn at det nettopp var K2 handlingen var lagt til i den amerikanske klatrefilmen «Vertical Limit».

Likevel er K2 rangert «bare» som det tredje farligste fjellet i verden med en dødsrate på 26,77 prosent. Annapurna (8.091 meter) har en dødsrate på 41 prosent mens for Nanga Parbat (8.125 meter) er tallet 28,24 prosent.

Farene på fjellet
Rundt toppen av K2 er det bare bratte fjellsider som gjør oppstigning og nedstigning mye vanskeligere. Vanligvis bruker klatrerne rundt 2.500 meter med sikkerhetstau når de klatrer opp sørsiden av fjellet. Sikringene må festes i isen, og de kan løsne i det svært skiftende været.

I tillegg til faren for å falle, risikerer klatrerne også snøskred og kraftige vinder. I motsetning til Everest, skifter været på K2 hurtig. Årsaken er blant annet at toppen stikker i ensom majestet opp i den øvre delen av atmosfæren og blir dermed eksponert for jetstrømmene der.

Mens klatrere på Everest forsøker å unngå uværet når de går siste veien til toppen, er det nesten umulig å unngå uværet på K2.

Uten oksygen
Rundt fjellet, som ligger på grensen mellom Pakistan og Kina, finnes det heller ingen nepalske sherpaer som kan bære oksygentanker til bruk i den tynne luften. Mens den norske jenta besteg Everest med oksygen, vil hun klatre til toppen av K2 uten oksygen.

Hvis du vil lese mer om K2

(eksterne lenker)

Kvinnene på K2

Planlagte K2 ekspedisjoner i 2005

Artikkel om dødsåret 1986

Statistikk på «dødsfjellene»

Farene på K2

- På alle ekspedisjoner har jeg erfart at kroppen min tåler tynn luft bra. Jeg akklimatiserer raskt og har få plager med høyden. Det er gir meg helt klart en mestringsfølelse, sier Skog til Fri Flyt.

I tillegg ligger fjellet langt inne i det øde fjellområdet Karakoram. For å komme inn til fjellet må man gå i en uke gjennom et krevende fjellandskap.

Rundt 15. mai reiser hun til Islamabad i Pakistan. En gang i løpet av sommeren vil hun og de andre nordmennene forsøke å nå toppen. Skog får konkurranse om å bli den sjuende kvinne på K2-toppen. I 2005 vil også den russiske klatreren Marina Ershova forsøke seg

Cecilie Skog ønsker ikke å kommentere saken overfor TV 2 Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere