*Nettavisen* Nyheter.

Cellemangel koster millioner

Blir du arrestert i Bergen er det meget mulig at du må sitte i varetekt i Ålesund eller på Ringerike. Politiet sender arrestanter landet rundt i mangel på varetektceller.

21.10.03 21:47

For hver varetektsfengsling i Bergen, renner pengene ut. For det er dårlig med varetektsceller. Dermed må to politibetjenter sette seg på flyet eller i bilen, og frakte arrestanten ut av politidistriktet. Når advokater og etterforskere må reise etter, sløses det for millioner.

- I hele Sør-Norge har vi ganske mange transporter, bekrefter Vidar Refvik, politimeister i Hordaland politidistrikt, overfor TV 2.

Frem...

Det betyr at to betjenter eskorterer fangen til for eksempel Molde. Deretter reiser politiet tilbake. Så skal fangen gjerne avhøres av to etterforskere. Og da må forsvarar være til stede. Deretter reiser de tre tilbake.

- Det er ikke lenge siden en av mine klienter ble sendt til Molde, i stedet for å bli værende i Bergen. Dette er selvsagt omkostningsmessig helt uforståelig, sier forsvarsadvokat Kaj Wigum til TV 2.

...og tilbake

Så må politijurist i nytt fengslingsmøte. Det samme må forsvarar. Og tilbake igjen.

- Dere må ta to ut av tjeneste da, for å gjøre denne jobben?

- Ja, det er da personer som må reise bort, og andre må ta deres plass eller arbeidet må ligge, sier Refvik.

Når det til slutt er klart for rettssak må to betjenter på nytt ta turen til Molde.

Og hente fangen tilbake til Bergen.

- Dette er en av tingene vi er lite glad for, og som vi ikke kan gjøre noe med, sier politimesteren.

Må bygge celler

Bare reiseutgiftene utgjør 2,5 millioner kroner. Politi-timeverk utgjør rundt 2 millioner, mens forsvarer reiser for en halv million. Sluttsum 5 millionar - bare i Hordaland.

- Etter vår oppfatning er det bare en løsning, og det er å få flere varektekstplasser i Bergen fengsel. Det arbeides jo også fra sentralt hold med å bygge flere plasser, sier Refvik.

Det er planlagt 90 nye varetektsplasser i Bergen. Men planen er nylig lagt på is til 2005. Regjeringen sin tiltaksplan går sakte, og i mellomtiden vil pengene få føtter å gå på.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.