RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Clemet kan få Hagens Nobel-plass


NOBELPLASS: Carl.I Hagen er ønsket av Frp og ønsker seg plass i Nobelkomiteen.
NOBELPLASS: Carl.I Hagen er ønsket av Frp og ønsker seg plass i Nobelkomiteen. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Kan bli resultatet dersom Frp ikke vil fremme andre kandidater enn Hagen.

Kristin Clemet blir 1. vararepresentant til Nobelkomiteen, og kan rykke opp til fast plass dersom Frps stortingsgruppe nekter å fremme andre kandidater enn partiveteran Carl I. Hagen, skriver Dagsavisen.

Dersom Frp står fast på at Hagen er partiets kandidat, samtidig som forslaget om at representanter eller vararepresentanter til Stortinget ikke kan velges som medlem i Nobelkomiteen, kan Frps plass bli stående tom. Da kan Klemet rykke opp fra varaplass, til fast plass i komiteen.

Sammensetning

Mandag fikk Ap-leder Jonas Gahr Støre flertall for å hastebehandle forslaget, som sannsynligvis blir vedtatt tirsdag før det endelige forslaget om komitemedlemmer legges frem for valgkomiteen onsdag. Valgkomiteen har omtrent samme sammensetning som Stortinget, og dermed også der flertall for Støres forslag. Fremmer ikke Frp en annen kandidat, kan valgkomiteen unnlate å innstille en kandidat, og Klemet rykker opp.

VARA: Kristin Clemet.

Les mer: Støre og Co kan stanse Hagens Nobel-drøm

En annen mulighet er at andre partier fremmer en motkandidat, noe som kan skje dersom presidentskapet på Stortinget går for votering over Hagen. Det er derimot uvanlig at partiene blander seg i hverandres nomineringer på denne måten.

- Jeg vil mene at det å fremme forslag på kandidater som stortingsflertallet mener ikke kan velges, vil være et brudd med hvordan Stortinget fungerer, nemlig at flertallet avgjør hvordan vi forstår også valg. Men dette vil være opp til presidentskapet, hvordan de legger opp behandlingen av saken på fredag. Og hvordan flertallet ordlegger seg i innstillingen som lages på onsdag, sier Støre til avisen.

- Ikke personlig

Flere har kritisert Støre og hans støttespillere, og mener det hele er en aksjon rettet mot Hagen som person. Blant annet ble Torbjørn Jagland i sin tid valgt til Nobelkomiteen da han satt på Stortinget.

FORSLAG: Jonas Gahr Støre.

Les mer: Jagland rammes trolig ikke av nytt Nobel-forslag

Til VG sier Støre at han ikke har noe imot Hagen personlig.

- Arbeiderpartiet har ingenting imot Carl I. Hagen som person. Vi har blant annet stemt for ham som visepresident i Stortinget fordi Frp foreslo ham.

Nekter å bøye av

Frp på sin side står hardt på Hagen som kandidat.

- Flertallet i Stortinget kan ikke frata mindretallet forslagsretten, uttalte parlamentarisk leder Hans Andreas Limi i Frp til NTB mandag ettermiddag.

Han er opprørt over representantforslaget om valgregler til Nobelkomiteen, som stortingsflertallet mandag vedtok at skal hastebehandles dagen etter.

- Fremskrittspartiet lar seg ikke instruere av Arbeiderpartiet eller andre partier når det gjelder hvem vi ønsker at skal velges til ulike verv og komiteer. Vi holder fast ved Carl I. Hagen som vår kandidat, sier Limi.

Fakta: Striden rundt Carl I. Hagens Nobel-kandidatur

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* 18. oktober sa Fremskrittspartiets tidligere leder Carl I. Hagen til NTB at han ønsker seg inn i Nobelkomiteen. Han fremmet også sitt kandidatur i 2011, men Frps stortingsgruppe valgte da å renominere Inger-Marie Ytterhorn til partiets plass i komiteen. Ytterhorn ønsket også denne gang gjenvalg.

* Det ble raskt reist tvil om Hagen var valgbar, siden Stortingets regler sier at stortingsrepresentanter ikke kan sitte i Nobelkomiteen. Som vararepresentant fra Oslo etter høstens stortingsvalg kan Hagen komme til å måtte møte på Stortinget. Denne regelen har imidlertid ikke konsekvent vært fulgt tidligere.

* 15. november trosset Frps stortingsgruppe innsigelser og innstilte Hagen til Nobelkomiteen. Beslutningen ble møtt med hard kritikk, men Frp har nektet å fremme en annen kandidat.

* 22. november tilbød Hagen å trekke seg som vararepresentant til
Stortinget, men presidentskapet slo fast at han ikke har anledning til dette. 24. november tilbød Hagen isteden å søke permisjon som vara.

* Formelt er det Stortingets flertall som avgjør hvem som skal velges til Nobelkomiteen, men sedvane er at plassene fordeles mellom partiene, som står fritt til å nominere sine kandidater.

* Mandag fremmet Arbeiderpartiet, Venstre, KrF, Senterpartiet og SV et representantforslag om at verken faste stortingsrepresentanter eller varaer kan sitte i Nobelkomiteen. Forslaget blir trolig behandlet allerede tirsdag.

* Forslaget omtales som «lex Hagen», siden det er en utbredt oppfatning at det dreier seg om en blokkere en kontroversiell kandidat og ikke om prinsipper.

* Leder av Frps valgkomité, Ulf Leirstein, truet mandag Venstre og KrF med at et vedtak mot Hagen kunne få konsekvenser for de to partiene når nye verv skal fordeles fremover.

* De fem partiene ber også presidentskapet utrede om det er andre forhold, for eksempel lederverv i internasjonale organisasjoner, som gjør at man ikke kan velges til medlemmer komiteen, og ber om en utredning i 2018. Aps komitémedlem Thorbjørn Jagland er leder i Europarådet, og Frp har trukket fram dette som en problematisk dobbeltrolle.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere