*Nettavisen* Nyheter.

Cruise-dronningen kommer

Foto: Løchen, Terje (SCANPIX)

Et av verdens desidert største og flotteste cruiseskip seiler mot Norge.

29.04.10 13:35

Cruisesesongen i Oslo startet denne uken da Royal Caribbian’s Vision of the Seas la ut på sitt første Europa-cruise med turnaround i Oslo.

RCCL har i år valgt å kjøre hele ni turer fra Oslo med totalt 12.000 passasjerer.

I år blir det rekordmange cruiseskip til hovedstaden spesielt og Norge generelt. 152 skip skal innom Oslo med oppmot 270.000 passasjerer. Av disse skal 20 skip overnatte. Det kan gi gode inntekter for utelivsbransjen i byen.

Engelsk dronning
Selve dronningen av cruiseskipene som turnerer Norge, ankommer Oslo 10. mai - Queen Mary 2 - 345 meter lang, 72 meter høy, veier 148.528 tonn og har plass til 3.056 passasjerer. Da hun ble bygget i 2003 var hun verdens største, men i de senere år har de enda større «Freedom of the Seas» og «Oasis of the Seas» blitt sjøsatt.

Da hun besøkte Oslo i 2005 kunne innbyggerne se det gigantiske skipet seile «over hustakene» på sin vei til cruisekaia nedenfor Akershus festning.

Men det er ikke bare størrelsen som skiller dette cruiseskipet fra de andre.

(Du kan trykke på alle bildene for å se bildene i større versjon!)

Klikk på bildet for å forstørre.

Noe for seg selv
Queen Mary 2 er konstruert for å krysse Atlanteren, og er blant de få cruiseskipene i verden som ennå har et klasseskille ombord. Her er det altså egne klubber for de styrtrike. Dette er også cruiseskipet med de største kahyttene, eller leilighetene, til gjestene. Skipet er også gjennomført i engelsk stil.

Skipet vil gjennom sommeren plukke opp amerikanere i New York, krysse Atlanteren til Southampton for å hente engelskmenn, for deretter å vende baugen nordover mot Midnattssolens land. Oslo ankommer hun bare én gang, men Queen Mary vil seile ulike turer langs norskekysten gjennom hele sommeren.

Klikk på bildet for å forstørre.

Du kan finne Queen Marys ruteplan for denne sommeren her.
og mer om luksusskipet her.

Disney Magic
For cruiseturistene som har valgt å reise fra England i et flytende Disneyworld, våkner de på dag tre opp til «when you wish upon a stare» og utsikten til Norge. Om 12-dagerscruiset i Nord-Europa skriver Mikke:

«Dag 3 kaster vi anker i det som en gang var vikingenes land, Oslo i Norge»

Disney lover en by rik på kultur, vikingskip og en spasertur gjennom ballsalen i det kongelige palass, shopping og et Skrik på Munch-museet.

Disney Magic kommer til Oslo første gang 14. juni. For mer bilder og anmeldelse av skipet kan du gå hit.

Costa Deilig
For turistene som vil oppleve mindre Mikke og mer luksus, sender italienerne sin nye Costa Deliziosa til Norge.

Klikk på bildet for å forstørre.

Dette skal være Costas vakreste og mest lukseriøse skip.

Skipet ble innviet i Dubai 23 februar i år, og seiler sin første sommersesong i Norge. Landet, der ifølge Costa, «byer er på en mennesklig skala, flotte skoger, fjell og isbreer som speiler seg i fjordenes klare vann. Og fargene til landet stolte folk - Samene. Minnet om et stort land der mennesket er i et med naturen og der kultur og histore finner roten i havet saltvann.»

Så når du ser det kritthvite cruiseskipet med den karakteristiske gule og blå pipa seile inn Oslofjorden, så vet nå hva passasjerene har kommet for å oppleve.

Vil du oppleve mer av skipet kan du gå til hjemmesiden her.

Klikk på bildet for å forstørre.

Flere italienere
Det italienske MSC Cruises sender også skipene MSC Poesia og MSC Magnifica til Norge. Begge skipene er bygget av Aker Yards. MSC Cruises tar for seg Norge opp til Geiranger før de vender bauen mot Oslo, København og andre byer i Østersjøen. Du kan lese mer om Norgesturen her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.