RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

D-dag for Valgerd

Sist oppdatert:
Samme dag som Valgerd Svarstad Haugland skal fortelle om hun vil fortsette som KrF-leder, møter Jan Birger Medhaug i forliksrådet.

Partilederens håndtering av Medhaug-saken er også omtalt i den vel 25 siders lange rapporten fra evalueringsutvalget som landsstyret i partiet skal behandle fredag ettermiddag, bekrefter utvalgets leder Olav Hodne i Vest-Agder til TV 2 Nettavisen.

Historisk dårlig
Toppledelsen i partiet satte ned utvalget kort tid etter at partiet gjorde et historisk dårlig valg i september. Utvalgets mandat har vært å finne ut hvorfor valget gikk så katastrofalt galt, og hva regjeringspartiet kan gjøre framover for å vinne velgerne tilbake.

Hodne vil ikke si hva den såkalte havarikommisjonen har konkludert med når det gjelder Medhaug-saken, men han medgir at det virker som om det er skjebnens ironi at saken kommer opp samme dag som Svarstad Haugland skal meddele partiet om hun trekker seg eller ikke.

- Jeg har ikke sett maken. At Medhaug-saken skal opp akkurat denne dagen, er underlig, sier han.

Skulle Valgerd trekke seg, må det kalles inn til nytt ekstraordinært landsmøte for å få valgt ny partileder.

Ivrige selvpiskere
Selvpiskingen i KrF tok etter hvert helt av. Da fristen for tilbakemeldinger gikk ut, hadde partiet fått over 1000 klager og forslag til forbedringer. Men Hodne mener at utvalget har kommet fram sine egne konklusjoner til tross for de forskjellige tilbakemeldingene.

- Vi har fått over 1000 tilbakemeldinger fra partimedlemmer. Det er klart det er mange, og KrF er et parti med stor spredning. Men vi har trukket ut det vi synes er viktig og gjort en selvstendig vurdering, sier Hodne som ikke vil si ett eneste pip om konklusjonene i rapporten.

- Vi har lagt helt lokk på rapporten. Vi sendte den på e-mail til partiledelsen torsdag ettermiddag, og regner med at de også holder like tett.

Venter på en utstrakt hånd
Spesielt i Rogaland er det mange som ser fram med spenning og forventning på hva partiledelsen vil si på landsstyremøtet om Medhaug-saken.

- Partiledelsen bør komme med en utstrakt hånd. Jeg tror ikke partiet vil bli ferdig med saken på lang tid hvis ledelsen ikke følger opp ønsket, sier Jakob Eng, tidligere fylkesordfører i Rogaland for KrF.

Den svært betente Medhaug-saken skapte store problemer for Medhaug og KrF tidligere i sommer. Politiet etterforsket voldtektsanmeldelsen og henla den som intet straffbart forhold. Kvinnens advokat, John Christian Elden, men likevel det er grunnlag for søksmål i saken.

Krever en krone
Fredag kommer saken opp i Karmøy forliksråd. Elden håper at partene kan bli enige uten å blande inn advokater. Kvinnen krever en symbolsk erstatning fra Medhaug. Ifølge Elden er hennes mål å få en unnskyldning fra sin tidligere kjæreste.

- Hvis de ikke kommer til enighet i forliksrådet, vil saken bli henvist til retten. Da blir det søksmål på vanlig måte, har Elden tidligere uttalt til TV 2 Nettavisen.

Bakgrunnen for saken er en intim kontakt som Medhaug og kvinnen har hatt i 1993. Under denne kontakten skal Medhaug ha hatt samleie med kvinnen uten hennes samtykke. Medhaug avviser at han har forgrepet seg på kvinnen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere