*Nettavisen* Nyheter.

Da naboene kom hjem, var innkjørselen stengt

Her er innkjørselen fra Ytrebygdsveien til Nordeidestraumen som ble stengt torsdag uten at naboene var informert. Foto: Eirik Hagesæter (Bergensavisen)

Torsdag ettermiddag kom naboene i Nordeidestraumen hjem til stengt innkjørsel. – Vi føler oss overkjørt av kommunen.

Mellom veien deres og Ytrebygdsveien, var det kommet opp autovern i løpet av dagen, skriver Bergensavisen

Blir ikke enige

Naboene i den omkring 400 meter lange, privateide gaten på Søreide har i en lengre periode vært i dialog med Skanska, Bergen kommune og Statens vegvesen for å komme til enighet om hvordan veien deres skal legges om når innkjørselen stenges. Den ble vedtatt stengt i den nye reguleringsplanen for Søreide som kom da nye Søreide skole ble bygget for over to år siden.

– Vegvesenet har sagt at avkjørselen vår må stenges fordi den er trafikkfarlig. I forbindelse med at nye Søreide skole har åpnet, vil de heller lede trafikken fra gaten vår opp i det nye krysset på nedsiden av skolen. I utgangspunktet er det ikke vi som ønsker oss ny utkjørsel, men vi har sagt at det er greit. Men det må en utbedring av den nye veien til, før den kan tas i bruk, sånn som vi ser det. Det er der uenigheten ligger, forteller Stenerud til BA.

Klikk på bildet for å forstørre.

Trond Kjetil Eriksen og Geir Stenerud i svingen de mener er svært vanskelig å forsere, spesielt om vinteren, og som de vil at kommunen skal utbedre. Foto: Eirik Hagesæter (Bergensavisen)


Trodde ikke sine egne øyne

Ifølge Stenerud og flere av naboene, er utkjøringen fra gaten deres nå for bratt og med en for krapp sving til at store kjøretøy kan bruke den. Dessuten mener de den blir umulig å kjøre når det blir glatt.

– Vi var godt tjent med den utkjørselen vi hadde, men nå, uten varsel, er vi plutselig isolert. Jeg trodde ikke mine egne øyne da jeg kom hjem fra jobb og fant innkjørselen stengt, sier Stenerud til BA.

Det er Skanska som på oppdrag fra Bergen kommune torsdag satt opp autovern utenfor innkjørselen til Nordeidestraumen fra Ytrebygdsvegen like ved Strømme bro. Det forteller prosjektleder Kim Alexander Larsen til BA.

– Dette skulle vært gjort da Søreide skole åpnet for to år siden, i henhold til vedtatt reguleringsplan. På grunn av uenigheter med hvordan veien skulle utbedres, har vi fått utsettelse fra Vegvesenet, men vi har frister vi må forholde oss til. Nå måtte vi gjøre det, forteller Larsen til BA.

Føler seg overkjørt

Trond Kjetil Eriksen er formann i veistyret i Nordeidestraumen. Han er ikke imponert over kommunens fremgangsmåte i saken. Han sier naboen føler seg overkjørt.

– Vi fikk beskjed på befaring i oktober at veien ikke skulle stenges før utbedringer av vår nye tilkomst var gjort, og slik er det også beskrevet i rekkefølgebestemmelsene. Vi føler ikke at kommunen er løsningsorienterte her, de truet bare med å si at tilbudet om utvidelse av den aktuelle svingen ville bortfalle dersom vi ikke takket ja. Vi føler oss overkjørt, sier Eriksen til BA.

Kom seg frem med brannbil

Ett av argumentene til naboene i Nordeidestraumen var at brannvesenet antakeligvis ikke ville komme seg frem på den nye tilkomstveien. Det argumentet mistet de fredag da brannvesenet dro på befaring.

– Vi fikk fredag en henvendelse fra en beboer i området. På bakgrunn av det satte vi i gang våre egne undersøkelser av saken før vi dro ut i området med en av våre største biler. Det var trangt der, men vi kom oss frem. Det er mange steder i Bergen det er ekstremt trangt, og det må vi bare forholde oss til, sier operativ seksjonsleder i Bergen brannvesen, Kjell Ove Kristoffersen til BA.

Henviser videre...

Det har vist seg vanskelig for BA å finne ut hvem som har ansvaret for at innkjørselen ble stengt brått torsdag uten at naboene var informert.

Skanska, som utførte jobben, viser til at de hadde frister å forholde seg til.

Øystein Fykse er spesialrådgiver i etat for bygg og eiendom i Bergen kommune. Han henviser til kommunens planavdeling.

– Det er planavdelingen som har pålagt oss å stenge avkjørselen i henhold til reguleringsplanen. Vi er derimot ikke pålagt å utbedre den nye veien beboerne i Nordeidestraumen skal bruke, men vi har tilbudt dem en løsning de har takket nei til. Vi har sagt at vi kan utvide krysset, men de ønsker at vi skal koste og drifte varmekabler i bakken. Det har vi ingen mulighet for, sier Fykse til BA.

Beboerne må komme tilbake

Han understreker at naboene visste allerede i fjor at veien skulle stenges i høst, men at heller ikke han var klar over at Skanska stengte innkjørselen torsdag.

– Nå må beboerne komme tilbake til oss med forslag til hvordan vi kan løse dette, vi kan ikke gjøre noe med at veien er stengt, sier Fykse.

Mette Svanes er plansjef ved planavdelingen i kommunen. Hun var fredag på reise i Oslo og kunne ikke svare på spørsmål omkring konflikten på Søreide. Hun henviste i stedet til etat for utbygging, også det i Bergen kommune.

– Dette kjenner jeg ikke til, det er nok Statens vegvesen som må svare, får BA opplyst der.

Mye frem og tilbake

Odd Høydalsvik er sjefingeniør i plan- og forvaltningsavdelingen i Statens vegvesen.

– Det har vært mye frem og tilbake i denne saken her, uten at man har kommet til enighet. Det er ikke vi som har bestemt at veien skal stenges, det er det kommunen som har gjort i sin reguleringsplan. Vi har bare kommet med en uttale hvor vi sier oss enig i at den bør stenges. Jeg registrerer at kommunen peker på oss, men vi har som sagt ikke bestemt at veien skal stenges. Vi forutsetter naturligvis at kommunen er en seriøs part i saken som avklarer alle forhold før de stenger en innkjørsel, sier Høydalsvik til BA.

– Vi kommer oss frem

Lørdag formiddag var brannvesenet igjen på befaring i Nordeidestraumen.

– Nå har vi forsøkt å kjøre bilen frem via fortauet og inn i gaten bak autovernet som sperrer innkjørselen fra Ytrebygdsveien. Det går greit. Vi kan fravike veitrafikkloven under utrykning dersom vi viser særskilt aktsomhet, sier operativ seksjonsleder i Bergen brannvesen, Kjell Ove Kristoffersen til BA lørdag.

Les flere saker i Bergensavisen her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.