*Nettavisen* Nyheter.

Dachs-forskning kan hindre blindhet

Det var en kamerat av denne rasen som ble hengende fast. Foto: Scanpix

En norsk forsker har funnet et gen som forårsaker en øyesykdom hos hunder. Resultatet kan brukes til å bekjempe blindhet hos mennesker.

08.08.08 11:38

Professor Frode Lingaas ved Norges veterinærhøgskole er med i et amerikansk-norsk forskerteam som oppdaget det aktuelle genet hos dachshunder. Denne rasen er spesielt utsatt for en sjelden øyesykdom som bryter ned celler på netthinnen. Også mennesker kan ramme av denne sykdommen, som i verste fall fører til blindhet, skriver BBC.

Professor Lingaas har isolert et kromosom hos dachshunder, og deretter funnet fram til et bestemt gen, NPHP4. Deler av genet har blitt fjernet hos hundene.

- Dette genet har blitt koblet til en kombinasjon av nyre- og øyesykdom hos mennesker. Nå har vi funnet en mutasjon som bare påvirker øynene, forklarer Lingaas.

Han sier dette kan være nyttig for hundeoppdrettere, som ved å velge ut avlshunder kan utrydde enkelte sykdommer. Oppdagelsen kan også bidra til utvikling av nye behandlingsmetoder for menneskelige pasienter.

David Hunt, som er professor i genetikk ved britiske Institute of Ophthalmology, sier dette kan hjelpe forskere som jobber med genterapi, men legger til at det er snakk om et bredt spekter av årsaker som ligger bak cellenedbrytingen.

- Vi har ingen vidunderkur som kan dekke alle disse samtidig, sier Hunt til BBC.

(ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.