RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Trond Lepperød (Mediehuset Nettavisen)

Dag 13 av 22. juli-rettssaken

Sist oppdatert:
Nettavisen følger rettssaken mot terrortiltalte Anders Behring Breivik. Les referatet her.

OSLO TINGHUS (Nettavisen): Rettssaken mot terrortiltalte Anders Behring Breivik fortsatte i rettssal 250 i Oslo tinghus med gjennomgangen av tolv nye navn i obduksjonsrapportene for de 69 som ble drept på Utøya.

Drapene i kafebygget
Gjennomgangen mandag begynte med nummer 10, Gunnar Linaker og fortsatte til og med nummer 21, Henrik André Pedersen. Dagen har i hovedsak dreid seg om de som ble drept i kafebygget, 13 personer i alt.

Gjennomgangen av obduksjonsraportene fra Utøya inneholder detaljer om skadene ofrene ble påført. Det er detaljer vi ikke refererer her. Retten får høre hvor de døde er funnet og hvordan de lå, hvor skuddene gikk inn i kroppen og hva slags skader de forårsaket.

Tårer og hiksting
Rettesmedisinerne viser på en dukke hvor skuddene traff og hvor de gikk ut. Vi har fått se bilder inne fra kafebygget tatt etter at de døde er fjernet, men før det er ryddet og rengjort. For hver enkelt av de døde leser bistandsadvokaten opp en liten presentasjon av den enkelte og deres liv. Flere av de etterlatte har vært til stede i rettssal 250 og fulgt gjennomgangen av obduksjonsrapportene. Det har vært tårer og hiksting blant tilhørerne, mens det heller ikke denne dagen har vært mulig å lese noen følelsesmessige reaksjoner av ansiktet på den tiltalte. Han har sittet rolig og uttrykksløs under gjennomgangen.

Dag 12: Slik døde de på Utøya

Dag 13: Startet med drapene i kafebygget

Av de 69 ofrene på Utøya, hadde 67 skuddskader. Ofrene var i alderen 14 til 51 år.

Under kan du lese referatet fra dag 13 av 22. juli-rettssaken:

Her er tidsplanen for 22. juli-rettssaken:

Bevistema 1 - Tiltaltes forklaring: Den første uka er satt av til innledningsforedrag og Breiviks forklaring. Etter planen skal han være ferdig mandag 23. april.

Bevistema 2 - Om bombe og åsted Oslo: 24. april skal fire vitner fortelle om bomben og bombebilen i Regjeringskvartalet.

Bevistema 3 - De avdøde, Oslo: 24. april starter gjennomgangen av obduksjonsrapportene til de åtte dødsofrene i Regjeringskvartalet.

Bevistema 4 - Fornærmede, Oslo: Mellom 25. og 30. april vil 16 fornærmede vil forklare seg i retten.

Bevistema 5 - Om konsekvensene for berørte departementer: 30. april skal departementsråd Ingelin Killengreen i Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet vitne om dette.

Bevistema 6 - Ankomst Utøya: 3. mai vitner kapteinen på MS Thorbjørn og en AUF-vakt på landsiden om Breiviks ankomst til Utøya.

Bevistema 7 - Utøya: 3. mai vil tre polititjenestemenn vitne om våpen, tekniske spor og observasjoner på Utøya.

bevistema 8 - De avdøde, Utøya: Mellom 4. og 11. mai vil man etter planen gjennomgå obduksjonsrapportene til de 69 drepte på Utøya.

Bevistema 9 - Fornærmede, Utøya: Mellom 14. mai og 1. juni vil man etter planen høre vitnemålene til 46 fornærmede som var på Utøya.

Bevistema 10 - Pågripelsen: 4. juni vil politi fra beredskapstroppen og fra Hønefoss politistasjon vitne om pågripelsen. Professor Jørg Mørland ved Nasjonalt folkehelseinstitutt vil fortelle om Breivik var påvirket på tidspunktet.

Bevistema 11 - Om kontakt med Breivik: 4. og 5. juni vil 5 personer i Breiviks familie og omgangskrets vitne om kontakten med tiltalte.

Bevistema 12 - Fra etterforskningen: Seks polititjenestemenn forteller hva etterforskningen har avslørt når det gjelder Breiviks planlegging av terrorangrepene, hans økonomi, hans ideologi, hans kompendium og Knights Templar.

Bevistema 13 - Bevisførsel fra forsvarer og bistandsadvokater: Fra 7. til 15. juni vil forsvaret til Anders Behring Breivik belyse drapsmannens ideologiske ståsted for å bevise at han er tilregnelig.

Bevistema 14 - Rettspsykiatri: 18. til 20. juni vil sju spesialister vitne om tilregneligheten til Anders Behring Breivik. Foruten de fire rettsoppnevnte psykiaterne skal Breiviks kontaktperson på Ila og to personer fra Den rettsmedisinske kommisjonen belyse dette svært sentrale temaet i rettssaken.

Prosedyrer starter etter planen 21. juni. Det kan bli endringer i denne bevisoppgaven.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere