*Nettavisen* Nyheter.

Dag 15 av 22. juli-rettssaken

Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

Nettavisen følger rettssaken mot terrortiltalte Anders Behring Breivik.

10.05.12 21:25

OSLO TINGHUS (Nettavisen): Retten gjorde seg tirsdag ferdig med obduksjonsrapportene når det gjelder de som ble drept i kafebygningen og tok videre for seg de ti som ble funnet på Kjærlighetsstien. Onsdag fortsetter gjennomgangen av Utøya-ofrene med de som ble funnet i skrenten nedenfor Kjærlighetsstien.

En av de som ble drept her, var Torjus Blattmann - sønnen til Trond Henry Blattmann, tidligere politisk rådgiver for Jens Stoltenberg. Nettavisen snakket med Blattmann onsdag morgen. Blattmann er leder for Støttegruppen 22. juli og talsperson for de mange etterlatte.

- I dag er jeg bare pappa, så får jeg se hvordan det går, sa Blattmann onsdag morgen.

Nettavisen følger forhandlingene i Oslo tinghus og rapporterer direkte om det som blir sagt og det som skjer i retten. Du kan følge denne direkterapporteringen fra retten settes klokka 09. Når retten heves for dagen, kan du lese alt som et referat i kronologisk rekkefølge. For en oversikt over det som har skjedd tidligere i rettssaken og lenker til hver av dagene - se nederst i denne saken.

HTML EMBED

Rettssaken dag for dag

Dag 1:

Rettssaken starter 16. april. Tiltalen og grunnlaget for den leses opp med navnene på alle de drepte og mange av de skadde. Breivik foretrekker ikke en mine når navnene på de 77 drepte blir lest opp, men begynner å gråte når hans egen propagandafilm mot islamisering av Europa vises.

Dag 2 :

Dagen innledes med at meddommer Thomas Indrebø må vike plass fordi han erklæres inhabil. Breivik får ordet til sin forklaring og innleder med å lese fra en 13 sider lang redegjørelse han har forberedt. Han får holde på i over en time, men blir flere ganger oppfordret av dommer til å fatte seg mer korthet.

Dag 3:

Aktoratet forsøker å få Breivik til å si mer om det påståtte nettverket Knights Templar og møter med de han hevder er meningsfeller i 2002. Retten får også høre mer om hans ideologi og fiendebilder.

Dag 4 :

Retten får høre Breivik legge ut om terroraksjonene han planla, men ikke gjennomførte, hvorfor han valgte å angripe nettopp regjeringskvartalet og AUFs sommerleir på Utøya og hvordan han forberedte angrepene og hvordan han gjennomførte angrepet mot regjeringskvartalet.

Dag 5:

Dette er dagen der den terrortiltalte forteller om sin drapsferd på Utøya. De to siste dagene av den første uka blir en stor påkjenning for fornærmede og etterlatte som følger rettssaken.

Dag 6:

Den andre uka med forhandlinger innledes. Retten avslutter sin eksaminasjon av tiltalte. På tampen av dagen får vi høre at den rettsmedisinske kommisjonen har flere innvendinger mot den siste sakkyndigrapporten om Breiviks mentale helse. Psykiaterne er bedt om å komme med en tilleggserklæring.

Dag 7:

De første vitnene inntar vitneboksen. Først ut er Thor-Inge Kristoffersen som jobbet i vakttjenesten i kjelleren på H-blokka i regjeringskvartalet 22. juli. Innsatsleder Thor Langli forteller om politiets arbeid på åstedet etter eksplosjonen. Eksperter fra politiet og Forsvarsbygg redegjør om Breiviks bombe. Retten får gjennomgangen av obduksjonsrapportene for de fire første drepte i regjeringskvartalet ved overlege Arne Stray-Pedersen ved Nasjonalt folkehelseinstitutt.

Dag 8:

Breivik får spørsmål og svarer om rapportene fra de sakkyndige psykiaterne. Han får mye tid til å kommentere særlig rapporten som stempler ham som psykotisk og utilregnelig. Innledningsvis avslutter retten gjennomgangen av obduksjonsrapportene fra regjeringskvartalet.

Dag 9:

Forklaringer fra vitner og fornærmede fra regjeringskvartalet. En av dem som vitner er Line Nersnæs, som fikk en treflis gjennom hodet etter eksplosjonen.

Dag 10:

Blant dem som vitner er leder for sikkerhetstjenesten i Departementenes servicesenter den 22. juli, Ole Peder Nordheim. Han var på jobb da bomben gikk av.

Dag 11:

Etter en rettspause, starter retten arbeidet med å belyse Utøya-massakren. Kapteinen om bord på ferga MS «Thorbjørn» og en AUF-vakt på landsiden der Breivik parkerte vitner om massemorderens ankomst. Videre vitner polititjenestemenn om våpen, tekniske spor og observasjoner på Utøya.

Dag 12:

Retten innleder gjennomgangen av obduksjonsrapportene fra Utøya og får høre om hvor de ni første drepte på Utøya ble funnet, hva slags skader de døde av og hvem de var.

Dag 13:

Rettssaken fortsetter med gjennomgang av tolv nye navn i obduksjonsrapportene for de 69 som ble drept på Utøya. Dagen dreier seg i hovedsak om de som ble drept i kafebygget, 13 personer i alt.

Dag 14:

Retten fortsetter gjennomgangen av hvem som ble drept hvor og hvordan på Utøya. Vi får høre om de to siste som ble drept i kafebygget, og de ti som ble funnet sammen på Kjærlighetsstien.

Dag 15:

Oslo tingrett har onsdag fått en gjennomgang av obduksjonsrapporter knyttet til de som ble drept i skrenten ved Kjærlighetsstien, øst for Skolestua og de første av de som ble drept ved Bolsjevika/Stoltenberget. Videre har retten fått høre de første vitnemålene fra de overlevende på Utøya. Først ut var AUFs generalsekretær Tonje Brenna, som gjemte seg ved skrenten på øyas vestside og tok hånd om en hardt skadd jente. Vi har videre fått høre vitnemålet fra Oddvar Hansen, som sammen med samboeren, brakte de første politifolkene til Utøya og deltok i redningsarbeidet med sin båt. Til slutt fikk vi høre AUF-eren Bjørn Ihler som flyktet unna gjerningsmannen sammen med to mindreårige gutter, som begge overlevde massakren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.