*Nettavisen* Nyheter.

Dag 3 av terrorrettssaken

Foto: Trond Lepperød (Mediehuset Nettavisen)

Se hele Nettavisens direkterapportering fra tredje dag av 22. juli-rettssaken her.

18.04.12 21:25

OSLO TINGHUS (Nettavisen): Rettssaken mot Anders Behring Breivik fortsatte på tredje dagen i rettssal 250 på Oslo tinghus onsdag. Her forsøkte påtalemyndigheten å få Breivik til å si mer om det påståtte terrornettverket Knights Templar, som tiltalte mener han er en del av.

Fantasi eller realitet
Men Breivik selv var i liten grad villig til å opplyse denne siden av saken, noe han selv ga klar beskjed om. Hans begrunnelse er at han ikke ønsker å gi opplysninger som kan bidra til pågripelse av andre. Retten må til sjuende og sist ta stilling til om terrornettverket er en realitet - eller bare eksisterer i tiltaltes hode.

Hemmelighetsfull om kontakter
Med statsadvokat Inga Bejer Engh i spissen forsøkte aktoratet å få Breivik til å si mer om de personene han skal ha fått kontakt med på internett og møtt i London og Liberia i 2002, møter som skal ha ledet til dannelsen av Knights Templar i Europa. Politiet har sikret bevis som bekrefter at Breivik var i London og dro til Liberia, men hva som faktisk skjedde der synes høyst uklart. Det var en uklarhet Breivik ikke ønsket å fjerne. Det eneste vi har fått høre er at han skal ha møtt en serber i Liberia og at han skal ha møtt tre andre personer i London.

- Ønsker konflikt
Når det gjelder ideologi og hvorfor han gjorde det han gjorde, er Breivik derimot mer enn villig til å snakke.

- Folk som meg ønsker konflikt tidlig for å unngå å bli en minoritet i eget land. Vi mener det eneste håpet vi har er å fremprovosere konflikt, sa han blant annet.

Det ble en presentasjon av det som må kunne kalles en hatideologi med skarpe skillelinjer basert på etnisitet og religion.

Ingen anger
Heller ikke onsdag kom det uttrykk for noe anger for at han har drept 77 mennesker og forsøkt å drepe enda flere.

- Jeg har en dualitet i forhold til dette. På den ene siden synes jeg det er grusomt at noe sånt måtte gjøres. På den annen side var det nødvendig, sa han.

Videre sa han at hensikten med terrorangrepene var å framprovosere en heksejakt på det han kaller moderate kulturkonservative og at dette målet ble oppfylt til alt overmål.

Ideologiske merkelapper

Han forklarte også hva han legger i begrepene militant nasjonalist, ultranasjonalist og ultrakonservativ, alle merkelapper som Breivik benytter om seg selv, og han forsøkte å distansere seg fra nazismen, selv om han tidligere i eksaminasjonen har sagt han ønsker å bygge en bro mellom den ideologien og den han selv står for. Tirsdag dro han fram folk som Erik Blücher, Arne Myrdal og Johnny Olsen som forbilder og inspiratorer. Johnny Olsen var mannen bak Hadelandsdrapene i 1981, Blücher var de norske nynazistenes forgrunnsfigur i 1970-årene og Arne Myrdal husker vi som høylydt innvandringsmotstander og leder for Folkebevegelsen mot innvandring i 1980-årene.

HTML EMBED

Retten har bestemt at det er forbudt å kringkaste Breiviks forklaring i 22. juli-rettssaken. Det er en avgjørelse som er påklaget og anket helt til Høyesterett, men som tingretten har fått medhold i.

Nettavisen følger rettssaken direkte fra tinghus, og vi refererer fra minutt til minutt fra presserommet i rettssal 227, der vi kan følge forhandlingene i rettssal 250 direkte.

Publikum som ønsker å følge deler av rettssaken, må spørre om billetter på Borgarting lagmannsrett. Det er mulig å følge saken fra et eget publikumsrom i første etasje, men det er et begrenset antall plasser.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.