RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dagen før morens begravelse fikk han beskjed om at det ikke var plass til kisten

- Det er sterke følelser knyttet til et gravsted. Jeg ønsket at mine foreldre skulle ligge sammen med min søster, slik de selv hadde planlagt, sier Knut Olav Bjorvatn. Han reagerer sterkt på at ikke kirkevergen har tatt tak i problematikkenknyttet til kistegraver.
- Det er sterke følelser knyttet til et gravsted. Jeg ønsket at mine foreldre skulle ligge sammen med min søster, slik de selv hadde planlagt, sier Knut Olav Bjorvatn. Han reagerer sterkt på at ikke kirkevergen har tatt tak i problematikkenknyttet til kistegraver. Foto: Marianne Drivdal
Dagen før Marit Bjorvatn skulle begraves, fikk sønnen, Knut Olav Bjorvatn, beskjed om at det ikke var plass til kisten i familiegraven som hans far hadde betalt leie for i 38 år.

(Tvedestrandsposten.no): For 38 år siden døde Knut Olav Bjorvatns søster, Ellen, bare 14 år gammel.

- Min far leide da to gravplasser ved siden av hverandre på Holt kirkegård, og har i alle år betalt festeleie, forteller Bjorvatn.

Tidligere i år døde faren, Øyvind Bjorvatn.

- I tråd med mine foreldres plan, ble han kremert, og urnen satt ned i min søsters grav, forteller Bjorvatn.

Da hans mor, Marit Bjorvatn, døde 10. august, skulle hun gravlegges i den ledige graven, ved siden av sin datter og ektemann.

To dager før begravelsen ringer imidlertid sekretæren på kirkekontoret til Knut Olav Bjorvatns bror, og forteller at det ikke er plass til kisten.

Dagen før begravelsen får Knut Olav beskjeden.

- Det kom som et sjokk.

Fikk tre valg

Han forteller at han og broren fikk beskjed om at de hadde tre valg; enten å kremere moren, begrave henne på et helt annet sted på kirkegården, eller endre familiegravstedet slik at det i stedet ble en lang grav, der moren ville bli begravet med beina over hodet til Ellen.

- Jeg har ikke ord for å beskrive hvordan det føltes å skulle ta stilling til dette så tett opp til begravelsen, sier Bjorvatn.

Nektet å godta

Han nektet å godta noen av alternativene han ble forelagt.

- Det er sterke følelser knyttet til et gravsted. Jeg ønsket at mine foreldre skulle ligge sammen med min søster, slik de selv hadde planlagt, sier Bjorvatn.

Løsningen ble til slutt at moren ble begravet i søsterens grav, hvor det var plass, mens farens urne ble flyttet til morens tiltenkte gravplass.

- For oss kom vi til slutt frem til noe vi kunne godta. Jeg reagerer likevel kraftig på at ikke kirkevergen, som har ansvaret for gravferdstjenesten i kommunen, har informert oss langt tidligere. Dette er jo heller ikke noe som kun angår oss, men gjelder en rekke festegraver i kommunen. Det går ikke an å informere mennesker i sorg dagen før en begravelse, sier Bjorvatn.

- Dette burde vi, og alle andre det gjelder, fått vite for lenge siden, legger han til.

Kirkevergens ansvar

Lars Langmyr i Helledals begravelsesbyrå bekrefter at problemstillingen ikke er av ny dato. Han sier at kirkevergen er blitt gjort oppmerksom på problemet over lengre tid.

Noe av årsaken til plassproblemet er at standard kistestørrelse for noen år siden ble øket både i lengde og bredde. På de gamle kirkegårdene er det rett og slett ikke plass nok mellom gravsteina.

- Dette gjelder mange graver på alle kirkegårdene i Tvedestrand kommune, sier Langmyr.

Fikk ikke kisten ned i graven

Rett før sommerferien ble også prost Ragnhild Eieland Floberg smertelig klar over plassproblemet på kirkegårdene. Under en begravelse opplevde hun at kisten ikke fikk plass i graven.

- Hendelsen synliggjorde at dette måtte tas tak i ganske raskt, understreker prosten.

Kirkevergen om plassproblemene: - Det bare ble sånn

Kirkeverge i Tvedestrand kommune, Bjørg Haaland Bjørnstad, gir Knut Olav Bjorvatn rett i at de pårørende burde vært informert om plassproblemene på kirkegårdene i Tvedestrand på et langt tidligere tidspunkt.

- Men nå tar vi tak i dette, sier kirkevergen.

Hun forteller at oppmålingssjefen i kommunen har sagt seg villig til å bistå med å måle opp gravplassene på samtlige kirkegårder i Tvedestrand, for å avdekke hvor det ikke er plass til kiste.

- I de tilfellene det gjelder, vil vi gå ut med informasjon om at man i stedet kan velge ny plassering eller kremasjon, sier Haaland Bjørnstad.

Hun hevder hun først ble klar over at en rekke graver ikke har plass til kiste i fjor.

- Da begynte vi å planlegge, sier hun.

- Men er ikke dette en hastesak som burde vært tatt tak i umiddelbart. Er dette virkelig noe som trenger veldig lang planlegging?

- Det bare ble sånn, erkjenner kirkevergen.

Hun sier det var på fellesrådets møte før sommerferien at problemstillingen ble tatt opp, og sier det da ble vedtatt å ta tak i dette så fort alle de ansatte var tilbake fra ferie.

Bjørg Haaland Bjørnstad forstår at det er ubehagelig, først og fremst for de pårørende, men også for de ansatte på kirkekontoret, å stå i en begravelse og oppleve at det ikke er plass til kisten i graven, eller, slik Bjorvatn opplevde, å måtte ta stilling til plassproblemet dagen før begravelsen.

Les flere nyheter på Tvedestrandspostens nettsider her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere