RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Nyebilder.no (Tollvesenet)

Dan og Ben lukter spenn

Tre jaktlabradorer skal brukes i kampen mot valutasmuglere.

De tre jaktlabradorene Ben, Dan og Harvey er Tollvesenets nye våpen mot valutasmuglere.

Ifølge Tollvesenets magasin «På grensen» ligger de tre hundene nå i hardtrening før de i 2010 skal ut i tjeneste på noen av landets mest trafikkerte grenseoverganger.

Lukter penger
Papiret som penger er trykket på har en egen lukt, og hundene er trent opp til å kjenne igjen nettopp denne lukten.

Men ifølge underdirektør i Tolldirektoratets seksjon for grensekontroll Geir Høiseth er det ikke fare for at hundene kommer til å markere på reisende som har noen hundrelapper i lomma.

- Vi føler oss trygge på at ikke det vil bli problemer i forhold til vanlige pengesummer man går med i lommeboka. Vi trener på større mengder enn det er vanlig å ha med seg, forklarer Høiseth overfor Nettavisen.

Hundene er ifølge Høiseth rundt et år gamle, og er fremdeles under utdanning.

- Utdanningen tar et års tid. De skal gjennom miljøtrening, ren søkstrening, dressurtrening og et godkjenningsprogram for både hund og fører, før de kommer ut i tjeneste, sier han.

Håper på økte beslag
Alle pengebeløp på over 25.000 kroner skal tolldeklareres når du reiser til eller fra Norge. Ifølge «På grensen» beslagla norske tollere 18,2 millioner kroner i kontanter på reisende i løpet av første halvår. Totalt tror Tolldirektoratet det blir smuglet mellom to til tre milliarder kroner kontanter inn og ut av Norge hvert år.

Høiseth legger ikke skjul på at de håper valutahundene vil bidra til økte beslag.

- Foreløpig er hundene kun brukt i treningsøyemed, men vi har et godt håp om at hundene kan bidra til økte beslag, sier Høiseth til Nettavisen.

Han ønsker ikke å gi noe konkret tall på hvor høye forventninger de har til hundene.

- Disse hundene er å anse som et av flere verktøy vi benytter i kontrollforløpet. Det er vanskelig å knytte et enkelt verktøy til beslag, sier Høiseth.

Gode erfaringer
Både Storbritannia og Nederland har allerede tatt i bruk valutahunder.

- Det har vært svært vellykket og gitt gode resultater. Det har vist seg å være et godt hjelpemiddel for dem, men det er for tidlig å si noe om effekten vi vil få i Norge. Men med eller uten valutahundene, kan vi si at valutakontroll er noe vi ønsker å fokusere mer på, sier Høiseth.

Valutahundene vil komme i tillegg til Tollvesenets narkotikahunder.

Tre tollregioner får valutahunder
Tollvesenet skal utplassere valutahundene i region Oslo og Akershus med Gardermoen og ferjeterminalene i Oslo, i region Sør-Norge med ferjeterminalene i Kristiansand og Larvik og lufthavnene Kjevik og Torp og i region Øst-Norge med Moss Lufthavn Rygge og grenseovergangene til Sverige.

- Hundene vil nok ha hovedbase på Gardermoen, Torp og Rygge, men dette er jo fleksible verktøy som kan brukes forskjellige steder, forklarer Høiseth.

Om hundene vil bli en suksess kan bare tiden vise.

- Vi venter i spenning, sier Høiseth til Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere