Dansk kriminalstatistikk i 2015 gjør sentrale politikere i Fremskrittspartiet (Frp) urolig.

Rapporten "Innvandrere i Danmark 2016", som kommer ut hvert år, er utarbeidet av Danmarsk statistik (DST), som tilsvarer Statistisk sentralbyrå (SSB) i Norge.

Den siste rapporten fra Danmark var nylig klar.

I forordet kommer det frem at innvandringstematikken er av stor allmenn interesse i Danmark, og at tallmaterialet gir et innblikk i hvordan innvandrere og etterkommere av innvandrere klarer seg i det danske samfunnet.

Bakgrunn: Frp får ikke innvandrerstatistikk - går i strupen på SSB

- Alvorlig bekymring

Blant statistikken som presenteres er tall på kriminalitet begått av innvandrere i Danmark og etterkommere av innvandrere. Statistikken viser at etterkommere av innvandrere i Danmark begår mer kriminalitet enn sine foreldre, og er tydelig overrepresentert.

- Statistikken er skremmende, men jeg er ikke overrasket. De som opprinnelig kom til Norge trengte hjelp og ønsket et bedre liv, mens det ikke har gått like bra for deres etterkommere. Dette ønsker vi å vite mer om, nettopp får å vite hvilke tiltak vi skal sette inn, og mot hvem vi skal rette tiltakene, sier parlamentarisk leder i Frp Harald Tom Nesvik til Nettavisen.

Frp har bedt om kriminalstatistikk med opplysninger om landbakgrunn fra SSB, men har ikke fått det. I forordet til "Innvandrere i Danmark 2016" skriver de også at fellestrekkene i Norge, Danmark og Sverige har en rekke fellestrekk med tanke på struktur, adgang til velferd og regulering av arbeidsmarkedet.

Les også: SSB bidrar til mistenkeliggjøring

Nettopp derfor er statistikken i boken så interessant, mener Nesvik.

- Vi vet for lite om dette i Norge, men hvis tallene fra Danmark er representative er det all grunn til alvorlig bekymring. I dag har vi for stor innvandring til Norge, noe som ikke blir bærekraftig på sikt. Folk skal integreres, ha et sted å bo og være i arbeid. Hvis vi ikke får til en skikkelig integrering vil mange etterkommere ende opp med å begå kriminalitet, slik statistikken fra Danmark viser.

Les også: Politiinspektør får støtte av justisminister Anundsen

(artikkelen fortsetter under)

Rapport uten landbakgrunn

I den danske statistikken er somaliere, marokkanere, syrere, pakistanere, irakere, tyrkere og afghanere blant dem som kommer dårlig ut. Nesvik mener dette er viktig å belyse.

- Blir det ikke stigmatiserende å ha en slik statistikk på mennesker?

- Det vil noen hevde, men poenget mitt er at vi ikke får en korrekt debatt, vi får ikke tatt tak i kjerneproblemene hvis vi ikke vet hvor og mot hvem vi skal sette inn tiltak.

SSB har flere ganger uttalt at det er for tidkrevende og kostbart å lage ny statistikk med landbakgrunn.

Kronikk: Uberettiget fremmedfrykt?

HTML EMBED
embedNAvideo("1SfxWPCRKnSzlIk1Y56Zkg", false)

To nye rapporter

Nettavisens sjefredaktør Gunnar Stavrum var blant flere kritikere. SSB-sjef Christine Meyer er også blitt beskyldt for å være på innvandringspolitisk korstog.

- Vi har en årlig rammeavtale med Justisdepartementet om statistikk og analyser om innvandrere, og i planene for 2017 ligger det inne to analyseprosjekter på dette området. Disse har arbeidstitlene «Kriminalitet blant innvandrere i Norge» og «Botid og kriminalitet blant innvandrere i Norge». Begge disse forventes å bli publisert mot slutten av 2017.», sier fagdirektør i SSB Elisabeth Nørgaard til Nettavisen.

Les også: Ap-politiker refser politiinspektør etter innvandrerinnlegg

Hun kommenterer ikke saken utover dette.

I 2011 publiserte SSB en rapportsom inneholdt slik statistikk, men tallgrunnlaget var fra perioden 2001 frem til 2009.

Les også: Siv Jensens departement vil ikke bestille ny statistikk om kriminalitet

- Ap har skylden

Arbeiderpartiet (Ap) kommer med følgende stikk til Frp.

- Frp-leder Siv Jensen er finansminister og har ansvaret for SSB. Jeg foreslår at de tar bekymringene opp med henne, sier nestleder i partiet og innvandringspolitisk talskvinne Helga Pedersen til Nettavisen.

Frp mener Ap må ta skylden for at statistikken de etterspør ikke foreligger.

- De har styrt landet det meste parten av tiden de siste årene, men ikke foretatt seg noe. Det er økt innvandring til Norge med tilsvarende større utfordringer, også på kriminalfeltet. Arbeiderpartiet har ikke gjort noe for å ta tak i denne problematikken, og jeg har fryktet at det kan bli verre med årene som kommer.

Ap-Pedersen kommer med nok et stikk til sine politiske motstandere:

- Frp sitter i regjering med finansministeren, justisministeren og integreringsministeren. Hvis de ikke er fornøyd med politikken som føres har de all mulighet til å gjøre noe med det.