Skal vi tro Danmarks Meteorologiske Instituts (DMI) langtidsprognose, trenger du ikke frykte at tropevarmen skal ta slutt med det første. Danske BT.dk skriver i dag at sommeren kan vare helt frem til oktober.

Den ekstreme varmen har stått for sydenstemning hos badeglade nordboere i sør, men ført til en fortvilende situasjon for bøndene.

De seneste dagene har vi hatt litt regn sør i landet, mens Nord-Norge har fått kjenne på litt etterlengtet sommer, men ingen av delene ser ut til å skulle vare.

Nettavisen skrev i juni om DMIs prognoser for tre måneder frem i tid. De meldte da om høytrykk og tørt og varmt vær i hele Nord-Europa, noe som så langt har vist seg å stemme. Nå melder de om temperaturer på mellom 23 og 28 grader de neste ukene, grunnet et høytrykksområde som altså ikke ser ut til å skulle forsvinne på en stund.

Les også: Forsker: Ekstremtørken vil komme igjen – og oftere

Varmere høst enn vanlig

Og om du er en av de som gleder deg til høstværet kan det være du må vente en liten stund lenger enn vanlig. Også august er altså meldt å bli uvanlig varm og tørr og inn i første halvdel av september melder danske meteorologer om temperaturer på to til tre grader høyere enn normalt.

Svake lavtrykk kan imidlertid titte innom og sørge for lavere temperaturer og spredte regnbyger og lenger ut i august og inn i september kan være bli mer variert og bygene flere.

Til og med helt fremme i oktober melder meteorologene om varmere vær enn vanlig, men påpeker at prognosene er mindre og mindre sikre jo lenger frem i tid vi kommer.

- Dessuten er det muligheter for mer vedvarende regn, som forhåpentligvis endelig kan medvirke til å få rettet opp på den nåværende høye tørkeindeksen, skriver DMI på sine nettsider.

Varmt og tørt i hele Nord-Europa

Også statsmeteorolog Vibeke Thyness ved meteorologisk Institutt forteller Nettavisen at det varme og tørre været kan fortsette. Denne uken og neste er det fortsatt ventet tørke og høye temperaturer, før vi går mot en mer «normal» norsk sommer igjen.

- I uke 31 til 32 så tyder mye på at det vil komme litt mer normale mengder med nedbør, forteller hun.

Likevel kan temperaturene holde seg litt over normalen også utover høsten.

- Det ser ut til å være et varmt og tørt signal for hele Nord-Europa helt frem til og med oktober, forteller Thyness, men påpeker at langtidsprognosene er svært usikre.

Brå slutt på festen i Nord

I Nord har det vært rekordvarme onsdag, men her vil det brått gå mot normalen igjen.

- I nord har det vært rekordvarmt i dag og alle de tre nordligste fylkene har slått fylkesrekorden, forteller meteorologen.

Gleden er imidlertid kortvarig. Bodø hadde som eksempel nå for første gang over 30 grader, men i morgen synker gradestokken til 12.

- Det blir en brå slutt på festen, sier Thyness.