*Nettavisen* Nyheter.

Dårlig kirke-klima

Det er altfor varmt i norske kirker.

23.02.06 15:05

Resultatene fra et to-årig prosjekt om inneklima i landets kirker ble publisert på torsdag. Prosjektet er et samarbeid mellom Kirkens arbeidsgiver- og interesseorganisasjon (KA) og Riksantikvaren (RA). Rapportene er å finne her.

- Den konstante elektriske oppvarmingen har både ført til store skader på kirkene og gjort det kjempedyrt på grunn av høye strømpriser, sier rådgiver Brita Nyquist i Riksantikvaren til TV 2 Nettavisen. Hun legger til at skadene gjelder de fleste av de norske kirkene.

I dag har de fleste kirkene i Norge en jevn temperatur hele tiden. Dette fører til at den relative luftfuktigheten minsker betraktelig. Treverket i kirkene tørker ut, krymper og sprekker og i tillegg er veldig dyrt å forvalte. Dette gjelder alle landets kirker som er i bruk.

- Dette betyr at man må legge om rutinene i kirkene, slik at man slår av og på varmen for å veksle mellom brukstemperatur og hviletemperatur. Poenget er å få til en brukertilpasset oppvarming som reduserer fyringsutgiftene, sier Nyquist.

Hun legger til at KA arrangerer opplæring for å få kirkeforvaltere til å korte ned på oppvarmingstiden og slå av varmen når kirken ikke er i bruk.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.